Banke ne žele da imaju posla sa “Lutrijom Srpske”

Ni jedna banka u Bosni i Hercegovini ne želi da kreditira “Lutriju Republike Srpske”, vjerovatno jedinu državnu lutriju u regionu, kojoj treba novac da plati dugove u koje je zapala.

Iako je riječ o iznosu od 1,1 milion maraka, za koji su u “Lutriji” spremni platiti pristojnu kamatu, niko nije zainteresovan da sa njima sarađuje.

Prema ocjeni ekonomista, to pokazuje da su banke počele poslovati po tržišnim uslovima te da ne žele kreditirati svakoga.

Takođe, to što ne mogu da pronađu partnera, poruka je i za “Lutriju” kojoj je to prilika da shvati kako je drugi posmatraju i cijene.

Obaveze ih opterećuju sa svih strana, a među prvima u redu za novac stoji i opština Prnjavor kojoj se po osnovu poreza za loto dobitak duguje oko milion maraka.  

Još od kraja prošle godine u ovom državnom preduzeću pokušavaju podići kredit koji bi se vraćao u narednih pet godina, ali bezuspiješno.

Dva tendera su proglašena neuspješnim, jer zainteresovanih nije bilo.

Ekonomista Marko Đogo ocjenjuje za CAPITAL kako su banke uputile snažu poruku.

“Banke na javna preduzeća počinju primjenjivati tržišne kriterijume, pa ona koja ih ne uspunjavaju ne mogu lako doći do sredstava. Po meni je to pozitivna poruka koja govori da tržišni mehanizmi počinju funkcionisati i da niko ne može da ih izbjegne”, kaže Đogo.

On kaže kako bi ovdje mogla intervenistati Vlada Republike Srpske koja bi mogla obavezati neko ministarstvo zaključkom da isplati novac ili se zaduži u ime “Lutrije”, ali da bi se tu onda postavilo pitanje opravdanosti.

“Riječ je o preduzeću koje nema neku stratešku važnost za Republiku Srpsku i teško je pravdati donošenje takvog zaključka. Ono bi trebalo poslovati na komercijalnim osnovama jer ima monopol, ali njima očigledno slabo ide pa bi trebalo nekog pozvati na odgovornost”, smara Đogo.

Treba spomenuti da je Vlada Republike Srpske kao vlasnik “Lutrije” pozvala na odgovornost bivšeg direktora Rajka Radovanovića, ali ne zbog loših rezultata već zbog toga što je odbio da sprovodi naređenja iz vrha vlasti, a koja su išla u cilju izbjegavanja sprovođenja sudskih presuda.

(Capital) 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.