Ruski ambasador u EU: U srijedu neće biti napada na Ukrajinu

Ruski smbasador u EU-u Vladimir Čižov odbacio je američka upozorenja na mogući ruski napad na Ukrajinu u srijedu.

“Što se Rusije tiče, uvjeravam vas da neće biti napada ove srijede. Niti će biti daljnjih eskalacija u dolazećoj sedmici, niti sedmici iza toga, niti sljedeći mjesec”, rekao je Čižov u komentaru objavljenom u srijedu u njemačkom dnevniku Die Welt.

“Ratovi u Europi rijetko počinju u srijedu”, dodao je.

Američka vlada rekla je da smatra mogućim ruski upad u Ukrajinu prije završetka Zimskih olimpijskih igara u Kini u nedjelju.

SAD i NATO saveznici optužuju Rusiju da priprema novi napad na Ukrajinu, nakon aneksije Krima 2014. , a te optužbe Rusija niječe.

Čižov  je osudio američke tvrdnje o mogućem napadu na Ukrajinu. “Kada optužujete – posebno vrlo ozbiljne optužbe protiv Rusije – također ste odgovorni da pružite dokaze. U suprotnom je to kleveta”. Upitao je: “Pa gdje su dokazi?”

Veleposlanik je ponovno pozvao Zapad da ozbiljno razmotri zabrinutost Rusije za sigurnost. “Kad naši partneri konačno poslušaju naše legitimne zabrinutosti, proces smirivanja neće se dugo čekati. To će biti u interesu svih Europljana od Lisabona do Vladivostoka, ali i drugih država u svijetu”, rekao je.

Kremlj zahtijeva da NATO ograniči sve aktivnosti u istočnoj Europi i obeća da neće primiti bivše sovjetske republike – kao što je Ukrajina – kao nove članice. Moskva također zahtijeva zabranu raspoređivanja oružanih sustava, uključujući američki proturaketni sustav, blizu ruskih granica.

Izvor: N1 BiH

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.