Vučić uručio orden Pahomiju – vladiki za koga se vezuju seksualne afere

Beograd 15. februar 2022. Vladika Pahomije Drzavni praznik Dan državnosti, Sretenje, dodela ordenja, Orden Republike Srbije, odlikovanja, odlikovanje, orden, Palata Srbija Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je, na današnjoj ceremoniji odlikovanja povodom Dana državnosti, orden manastiru Prohor Pčinjskom, a koji je primio kontroverzni vladika vranjski Pahomije.

Vladika Pahomije je danas u ime manastira Prohor Pčinjski primio Sretenjski orden prvog stepena u Palati Srbija u Beogradu. Orden je dodeljen manastiru za naročite zasluge u očuvanju i negovanju pravoslavlja i tradicije srpskog naroda povodom 950 godina postojanja.

Inače, dodelu ordena manastiru ranije su iz Eparhije vranjske saopštili „sa radošću“. Vladika Pahomije je već 30 godina na čelu Eparhije vranjske, a u srpskoj javnosti poznat je po ranijim optužbama za sesk. napade na maloletnike.

Vladika Pahomije Gačić osumnjičen je 2002. godine za sesk. zlaostvljanje četvorice maloletnika. Dečaci su optužili Pahomija za seks. zlos. u periodu od 1999. do 2002. u službenim prostorijama Eparhije vranjske, a krivične prijave protiv visokog crkvenog starešine podneli su 31. decembra 2002. godine.

Leutar.net Vučić uručio orden Pahomiju – vladiki za koga se vezuju seksualne afere
BEOGRAD 14.05.2015. Episkop osjeckopoljski i baranjski Lukijan, vladika vranjski Pahomije, Crkveni sabor, crkva, svestenici RAS/foto Vesna Lalic

Trojica dečaka tada su imala manje od 14 godina, a jedan je bio stariji. U kr. prijavi i svojim ispovestima 8. januara 2003. godine, kada se saznalo za ovaj skandal, mladići su naveli da ih je vladika pipkao, mazio, terao ih da se „druže“, što su oni odlučno odbili. Ipak, posle višegodišnjeg postupka, 2006., Pahomije je oslobođen zbog zastarevanja predmeta.

Izvor: Nova.rs

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.