Rusi u Siriji postavili nepoznat sistem za elektronsko ratovanje: Sprečavaju britanske, američke i izraelske avione da koriste oružje …

Ruska vojska je postavila nepoznati sistem za elektronsko ratovanje u Siriji.

Prema zvaničnim podacima, danas je najdalji sistem mobilnog elektronskog ratovanja u upotrebi u Rusiji kompleks porodice Krasuha.

Sa svojim dometom od oko 250-300 kilometara, ovo oružje je uvek bilo više nego dovoljno da uspešno poremeti rad većine elektronske obaveštajne opreme, onesposobi osetljivu opremu ili čak zapuši neprijateljske radare smetnjama, na primer, da simulira vazdušnu udarno ili raketno granatiranje.

Ipak, kako se ispostavilo, nedavno se u Siriji nalazi još jedan kompleks elektronskog ratovanja, čiji je domet delovanja preko 400 kilometara.

Prema servisima ADS-B Exchange i Flightradar24, u istočnom delu Mediterana primećuju se veoma moćne smetnje u radu GPS opreme.

Sudeći po identifikovanim zonama gde su ove smetnje otkrivene, reč je o udaljenosti od oko 400 kilometara, tj. u stvari, ruski sistemi uspešno potiskuju rad elektronike i sistema na vozilu čak i na udaljenosti od oko 75 kilometara jugozapadno od Kipra.

Da je reč o ruskim sistemima za elektronsko ratovanje ukazuje i ranije saopštenje Izraelskih odbrambenih snaga (ID), iako do danas u ruskom naoružanju nisu viđeni mobilni sistemi za elektronsko ratovanje efektivnog dometa od 400 kilometara.

Prema ekspertima, rusko oružje je pogodilo vazdušno-desantne sisteme lovaca F-35 Britanskog ratnog vazduhoplovstva koji se nalaze na Kipru, kao i izraelske vojne letelice, onemogućavajući potonje da vrše izviđanje u Siriji i koriste oružje. Pre neki dan na udaru su se našli i američki avioni.

Izvor: Webtribune.rs

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.