IZAZOVI ODGAJANJA KROZ ABECEDU Ivica Hajdić na Fejsu podijelio savjete koji će dobro doći svakom tati, ali i mami!

Ivica Hajdić iz Facebook grupe „Tata je tata“ objavio je na društvenim mrežama zanimljive savjete za one koji su roditelji ili će to tek postati. Dubrovčanin je bio jako kreativan te je napravio interesantnu abecedu kroz koju se osvrnuo na roditeljske izazove današnjeg vremena i savjetovao roditeljima na štA nikako ne smiju zaboraviti. Uz dopuštenje našeg sugrađanina Ivice, prenosimo zanimljivu objavu. 

A-AUTENTIČNOST – budite iskreni prema svojoj djeci, i u dobru i u zlu, kako bi vjerovala u sebe, i gradila snažan karakter.

B-BITI UZ SVOJU DJECU – znači biti prisutan i duhom i tijelom, smijati se s njima, šetati s njima, objašnjavati im i gledat ih u oči, a ne u mobitel dok s njima pričate. I igrat se skrivača i kad nisi baš raspoložen.

C-CIJENITI ONO ŠTO IMAJU – naučite svoju djecu da cijene ono što imaju, učimo ih zahvalnosti i poniznosti što je posebno izazovno u ovim vremenima opšte nezahvalnosti, komercijalizma i izobilja.

Č-ČITANJE – čitajte vašoj djeci što više dok su još mala jer se tako stvaraju budući misleći ljudi. I vi čitajte kako bi vas vaša djeca oponašala. Čitanjem ih vodite u svijet mašte, znanja i znatiželje.

Ć- ĆAĆA, OTAC, TATA – nebitno kako vas zovu djeca, ali je bitno da vas ispunjava ta privilegirana uloga, a onda se jednostavno vodite srcem i nećete pogriješiti. Otac upotpunjuje cjelovitost odgoja djeteta, zato još jednom iskazujem poštovanje prema svim samohranim roditeljima, koji često moraju igrati ulogu i oca i matere, kako bi nadomjestili prazninu. Svako dijete jednako treba oba roditelja.

D- DUHOVNOST – je bitna dimenzija za razvoj svakog djeteta koje se propituje i traži životne odgovore. Na početku njihovog života vi ste za njih svemogući Bog, zato budite oprezni s Vašim riječima i djelovanjem. Učite ih na jednostavan i iskren način da se vesele životu sa svim njegovim dobrim i lošim stranama. Zahvalite se s njima prije spavanja na svemu na čemu možete biti zahvalni.

DŽ-DŽABA STE KREČILI – Odgoj nije kupovanje poklona i vožnja djece na sve moguće aktivnosti. Odgoj nije proizvod koji se kupuje, odgoj se stvara i njeguje. Odgajajte iskreno i sa srcem, manje s onim „moram“, da bi se nekome ili nečemu dokazali , inače ste džabe krečili.

Đ-ĐAK – nekako svi podliježemo onom oficijalnom djelu života i učenju radi učenja, radi sticanja diplome i radi ocjene. Ipak, naš je zadatak da djecu učimo biti đaci za cijeli život, ali da pri tome uživaju u učenju. Učimo ih znatiželji, učimo ih istraživanju, potičimo u njima strast za cjeloživotnim učenjem i otkrivanjem svijeta koji je beskonačno čaroban i neistražen. Vodimo ih u prirodu, u muzeje i pozorišta. Kada odgojite dijete koje zanima, koji želi shvatiti, koji se propituje, koje želi saznati i naučiti, koje traži odgovore, vaša misija u tom smislu je ispunjena.

E-EMPATIJA – usadite vašoj djeci sjeme empatije i altruizma, pomažući potrebitima, njegujući vaše bolesne roditelje, jer vas djeca oponašaju i postaju upravo onakvi kako se vi odnosite prema drugima. Živite empatiju i pričajte o važnosti pomaganja, posebno prema onima od kojih nemate nikakve koristi. Pričajte im o toj uzvišenoj humanoj ljudskoj potrebi pomaganja jedni drugima koja nas čini ljudima.

F-FORMULA DOBROG ODGOJA MATEMATIČKIM JEZIKOM – poviše ljubavi i porodice stavite eksponent 5, i to pomnožite s kvadratom kvalitetno provedenog zajedničkog vremena, i sve to uvećajte sa brojem zagrljaja i ispričanih priča prije spavanja, i dobili ste najidealniju formulu odgoja.

G-GLAZBA – je lijek za dušu, uživajte u pjesmi, pjevajte, plešite i veselite se s vašom djecom kao da ste vječno dijete. Otkrivajte s njima taj opjevani život jer je glazba pjesma duše.

H- HUMANIZAM – kao dio odgoja je neophodan, a temeljen je na mirnom, tolerantnom i kultiviranom ophođenju među ljudima. Učite ih da primjenjuju jednostavne izraze: Dobar dan, hvala, molim, izvoli i oprosti.

I-INTELIGENCIJA – učite svoju djecu da postoji cijeli niz različitih inteligencija iako nam kruti sistem često govori drugačije. Učite ih da je svatko rođen za nešto, da traže svoju životnu strast i da svatko ima neko područje koje će ga ispuniti, u čemu će biti dobar i uspješan.

J- JAKAVCI – danas svijetom vladaju ljudi koji ne slušaju druge, agresivni su u razgovorima, bahato se ponašaju a svaka im rečenica započinje sa „ja“ : „Ja ovo, ja ono, kad sam ja bio, pusti to ali kad sam ja onome rekao, a slušaj ovo, ja sam ti prvi u gradu koji je…“ To su oni koji preziru druge, rugaju se svemu, hineći da se samo šale. Ne dozvolite da se vaše dijete pretvori u „jakavca“ iako je ovo vrijeme i ove okolnosti pogodne za njihov rast. Učite ih da više slušaju, da odmjereno komuniciraju, da se uče dijalogu, da budu oprezni u pisanim i izgovorenim riječima.

K-KVALITETA ŽIVOTA – ne mjeri se nekretninama niti pokretninama, nego onim malim trenucima, radostima i onim sitnicama koji bojaju život najljepšim bojama. Učite i osviješćujte vašu djecu da ne očekuju sreću u nedostižnom bogastvu i izobilju, nego da doživljavaju i žive sreću kroz svakidašnje situacije.

L-LABUD – može postati svako dijete iako je možda bilo tretirano kao ružno pače. Učite vašu djecu da postoje različite vrijednosti, različiti pogledi na život i različite ljepote života.

LJUBAV – je temeljna esencija života, zato se ne sramite vlastitih osjećaja prema djeci. Oni imaju savršene radare da prepoznaju iskrenu ljubav koja će ih izgraditi u samosvjesne osobe za cijeli život.

M-MOBITEL, INTERNET, IGRICE, PLAY STATION – današnji su najveći neprijatelji odgoja djece, jer djeca koja su previše on-line, postaju asocijalna, ovisna o igricama, nezainteresirana, dekoncentrirana i dehumanizirana. Što više stvarnog života, prirode i realnosti a što manje imaginarnog života i ekraniziranog djetinjstva, koje mora biti dozirano i kontrolirano, garancija je boljeg, uspješnijeg i sretnijeg djeteta.

N-NIKAD NE OBEĆAVAJTE – ono što unaprijed znate da ne možete ispuniti, jer djeca pamte, stvaraju nepovjerenje i gube temelj za iskrenost i prisnost. Bitno je objasniti i ispričati se ako objektivno ne možemo ispuniti ono što smo mislili da možemo. Ne podcjenjujte njihov mali svijet koji je za njih najveći.

NJ- NJEGUJTE – sami sebe bez grižnje savjesti, uživajte u vlastitom hobiju i vlastitim ambicijama bez grižnje savjesti, ne zapostavljajte sami sebe nikada, ako želite dobro vlastitom djetetu. Dijete nije vaš projekt, niti ste vi vaše dijete. Ne projicirajte sebe na vaše dijete, ono je svoje i zasebno biće a ne vaše neostvarene želje. Onoliko koliko ste vi ispunjeni, sretni i samoostvareni, toliko se to preljeva na život i sreću vašeg djeteta, to je zakon spojenih posuda.

O-OBITELJ – glavni stub koji drži temelje života svakog djeteta. Koliko srcem ulažete u vašu porodicu, koliko donosite ljubavi u vašu zajednicu, koliko se držite na okupu i međusobno poštujete i volite sa supružnikom, matematički rečeno, toliko će se proporcionalno odraziti na život vašeg djeteta. Sreća ili tuga u očima vašeg djeteta, refleksija je porodičnih odnosa i harmonije koja je prisutna u krugu porodice.

P-POROCI SU VAŠOJ DJECI LOŠI PROROCI -vašoj djeci želite sve najbolje, kunete se u njihovo zdravlje i želite ih zaštiti po svaku cijenu a s druge strane Vi sami uživate u alkoholu, drogama i sakrivate se od dječjeg pogleda, s čime stvarate besperspektivnu iskrivljenu stvarnost koja krade od djetinjstva s kamatama. Vaše beskrajne avanture i opuštanje, slomit će se preko nejakih dječjih leđa prije ili kasnije.

R-RESPEKTIRAJTE– mišljenja, ali i probleme i brige vaše djece, jer neka banalna situacija ili neki Vama naizgled nevažni problem, iz perspektive malih glava ponekad izgleda užasno tragično i strašno.

S-SAVRŠENSTVO NE POSTOJI. Opterećenost i očekivanja od nekih idealnih kriterija koji su nametnuti od roditelja i društva, reflektiraju se na djecu, što uzrokuje frustraciju i depresiju kod mladih. Ne opterećujte vašu djecu idealnošću, učite ih da svijet šalje krivu poruku jer da niko, ništa i ničiji život nije idealan, ali da je život onako lijep i uspješan koliko ga sami sebi posložimo. Učite ih da je normalno griješiti, da je normalno biti nesavršen u izgledu, riječi i djelu. Učite ih da prihvaćaju vlastite pogreške i da uče na neuspjehu, jer je upravo neuspjeh put ka uspjehu. Učite ih da se ispričaju drugima ako pogriješe i da uvažavaju druge i drugačije . Učite ih da teže boljemu i višemu, ali da se ne zanose idealima savršenog života kojeg navodno žive poznate osobe. Vraćajte ih u realnost života da budu prije svega ljudi, normalni nesavršeni dobronamjerni ljudi.

Š-ŠTO VIŠE ZAGRLJAJA – to više sigurnosti u djetetovom životu, s čime mu šaljemo poruku da je neko tu uz njega, kada mu je teško.

T-TRETIRAJMO DJECU KAO DJECU– ne kradimo im dječje snove i ne opterećujmo ih vlastitim problemima i nedoumicama odraslih. Djeca trebaju dijeliti i vjerovati svojim roditeljima, ali roditelji ne trebaju na isti način dijeliti svoje probleme i priče s djecom.

U-UMJETNOST ODGOJA – počiva na strpljenju, nježnosti, spremnosti otpuštanja grešaka i na iskrenoj ljubavi. Dobrog odgoja nema bez jasno postavljenih granica i struktura, jer sama djeca vape za jasno definiranim pravilima.

V-VAŽNOST BABE I DJEDA – u odgoju djece uz neizostavnu mater i oca je nemjerljiva jer naši roditelji imaju ponekad više strpljenja, mudrosti, iskustva ali i drugačiji pogleda na život, tako da je njihova uloga u odgoju djece jako bitna.

Z-ZAUVIJEK OSTANITE DIJETE – jer jedino tako možete najbolje razumjeti vašu djecu i osjećati beskrajno zadovoljstvo životom.

Ž-ŽIVOT – je najljepša i najveća privilegija koja nam je poklonjena da je iskoristimo u njenom najvećem potencijalu, takvu poruku šaljite djeci i tako živite.

Izvor: Dubrovački Dnevnik

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.