Abazović za DW: Učiniću sve da ne bude „dvije Crne Gore“ VIDEO

Nova vlada Crne Gore mora da ima 7-8 jasnih zadataka među kojima su najvažniji deblokada evropskog puta i pripreme za novu turističku sezonu, kaže u ekskluzivnom intervjuu za DW Dritan Abazović.

Nakon pada vlade Zdravka Krivokapića u Crnoj Gori, na pomolu je formiranje nove manjinske vlade. DPS Mila Đukanovića je najavio da će podržati novu vladu ali da neće učestvovati u njoj. Očekuje se da potpredsjednik vlade – trenutno sa tehničkim mandatom – Dritan Abazović, bude izabran za novog premijera.

Abazović za DW kaže da je društvo Crne Gore još uvijek polarizovano. Prema njegovoj želji, Crna Gora bi do 2025. godine trebalo da bude kompletno spreman za prijem u Evropsku uniju. On smatra da je u 14 mjeseci vlade Zdravka Krivokapića na čelu vlade pokrenuto mnogo pozitivnih stvari, kao što je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i da su tu postignuti konkretni rezultati.

Prevazići stare strukture

Po njegovim riječima, promjene u javnoj administraciji Crne Gore su postupan proces i tu se već pojavio „novi talas ljudi“. „Mi smo tu da pokažemo da je društvena kohezija moguća“, rekao je Abazović i naglasio da će činiti sve kako ne bi postojale „dvije Crne Gore“.

Na optužbe da radi za neke strane faktore, Srbiju, i slične, Abazović odgovara da je to retorika onih kojima odgovara podjela Crne Gore. Sebe vidi kao političara koji je „izašao iz matrice“: „Mi smo DPS pobijedili 30. avgusta“ i „moramo da gradimo institucije sistema“. Jer, DPS je način svog vladanja „preslikao“ i u mnoge institucije i kompanije, što sada valja prevazići.

Velika potreba za pomirenjem Crne Gore

Nova vlada Crne Gore mora imati 7-8 jasnih zadataka među kojima su najvažniji „deblokada evropskog puta“ i pripreme za novu turističku sezonu. Takve zadatke Abazović naziva „magistralnim“ i smatra da su oni vrlo konkretni, jasno diferencirani i – rješivi. Pogotovo ako Crna Gora „u pozitivnom smislu pobijedi samu sebe“ – postane jedinstvena i riješi stvari koje su u interesu „ogromne većine građana“.

Posljednjoj vladi je nedostajala podrška funkcionalnog parlamenta i funkcionalne parlamentarne većine. To sada valja deblokirati. Ali, ne održavanjem novih izbora bez izborne reforme. Krajnje je vrijeme da se iskorači iz jedne „primitivne percepcije političke realnosti“, poručuje Abazović, stalno naglašavajući potrebu za „pomirenjem Crne Gore“.

Iza nacionalizma je uvek korupcija

Mišljenja kao što je da Crnogorci i Srbi ne mogu da funkcionišu zajedno u državi su deo „matrice“: „Stojim iza teze da iza svakog nacionalizma na Balkanu stoje korupcija i organizovani kriminal“.

Abazović podsjeća i da je  do sada imao mnogo kontakata sa „međunarodnom zajednicom“. On od nje traži podršku, ali ne i da ona uređuje odnose u Crnoj Gori. „To je zadatak isključivo legitimnih predstavnika naroda“ a od nje očekuje da „podrži napore Crne gore da ona postane prva naredna članica EU i da Crna Gora zadrži svoj prozapadni politički kurs.“

Izvor: DW

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.