Trebinjskoj Bolnici doniran pokvaren uređaj za PCR testiranja

Radost medicinara u trebinjskoj Bolnici da će konačno sami obavljati PCR testiranja i tako uštedjeti vrijeme čekanja na rezultate iz Foče ili Banjaluke, kratko je trajala, jer se ispostavilo da uređaj koji su dobili na poklon posredstvom američke ambasade u BiH ima grešku.

Od početka pandemije virusa korona uzorci iz Trebinja, kao i iz cijele Istočne Hercegovine i sarajevsko-romanijske regije, analiziraju se u fočanskoj bolnici, što za tamošnje ljekare i laborante znači pune ruke posla i smjene, koje nerijetko traju i do 22 časa.

Direktor Bolnice u Trebinju Nedeljko Lambeta rekao je “Glasu” da je ova zdravstvena ustanova u novembru prošle godine dobila posredstvom američke ambasade dio opreme neophodne za PCR testiranje.

– Uz to je bilo neophodno nabaviti ostalu opremu, što iziskuje oko 100.000 maraka troškova i tendersku proceduru. Kada je prije desetak dana firma koja nam je isporučila donaciju došla da instalira uređaj, ispostavilo se da ima neku grešku i aparat je vraćen u Ameriku, tako da sada čekamo zamjenski – objasnio je Lambeta.

U međuvremenu laboratorija u Foči je bila prestala da radi jer su ljekari završili na bolovanju pa su u trebinjskom Domu zdravlja bili prinuđeni da uzorke šalju u Institut za javno zdravstvo u Banjaluci, zbog čega stotinjak Trebinjaca još čeka rezultate testiranja i po svemu sudeći iz izolacije će izaći prije nego stignu rezultati.

Direktorica trebinjskog Doma zdravlja Maja Mićunović rekla da je epidemiološka situacija u ovom gradu u januaru drastično pogoršana te da su imali u prosjeku 95 odsto pozitivnih od ukupnog broja testiranih.

– U posljednjih 14 dana u našim ARI ambulantama pregledano je oko 1.000 pacijenata. Vjerujem da su laboratorije u Banjaluci pretrpane i da bez obzira na to što kolege daju sve od sebe, ne stižu da nam pošalju rezultate u kraćem roku – rekla je Mićunovićeva za “Glas”.

Naglasila je da od juče ponovo radi laboratorija u Foči i da su im već poslali 63 uzorka.

– Iako se čeka na rezultate testova, pacijenti nisu prepušteni sami sebi. Izolacija će im proći, ali bez obzira na test ljekari prepoznaju simptome i daju im terapiju – istakla je Mićunovićeva.

Da fočanska laboratorija ponovo radi potvrdio je i direktor Univerzitetske bolnice u toj opštini Radmil Marić.

– Doktorica glavni virusolog bila je u izolaciji, druga doktorica isto na bolovanju i zbog toga laboratorija nije radila. Divim im se kako i koliko rade. Samo u januaru u našoj laboratoriji urađeno je 3.500 PCR testova – rekao je Marić.

Isti aparat kao u Trebinju, od istog donatora, dobila je i bolnica u Gradišci, a s obzirom na to da još čekaju da obezbijede preostalu neophodnu opremu, ne znaju da li je ispravan i da li će ih zadesiti ista sudbina kao kolege iz Trebinja.

– Ako sve bude kako treba, to će u velikoj mjeri olakšati posao i ubrzati proceduru u bezi sa testiranjem. Uzorke sada šaljemo u Banjaluku – rekao je direktor gradiške bolnice Rajko Dodik.

Mašina za PCR testiranje koju je obezbijedila Komanda američkih oružanih snaga za Evropu, posredstvom Kancelarije za saradnju u oblasti odbrane Ambasade SAD u BiH donirana je i Kantonalnoj bolnici Goražde.

Izvor: Glas Srpske

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.