Mario Jareb: Dok smo mi imali kulturu, Srbi su imali neke gusle i prasetinu!

ZAGREB – Potpredsjednik Matice hrvatske Mario Jareb još jedan je u nizu koji je optužio Srbiju da, kako tvrdi, prisvaja hrvatske književnike uz tvrdnju da je Dubrovnik uvijek bio i jeste „meta tih velikosrpskih prisezanja“.

„Riječ je o dubrovačkoj književnosti. Da se poslužim jednim izrazom, o takozvanoj srpskoj Atini, kako to vole neki tamo preko da govore. Dubrovnik je uvijek bio i jeste meta tih velikosrpskih prisezanja“, rekao je Jareb i dodao:

„I dubrovačka književnost, kao jedno od najvećih dostignuća hrvatske kulture, s obzirom na to da u to doba Srbi imaju gusle, rakiju i prasetinu, nemaju ništa slično što bi ih svrstalo među druge evropske narode.“

Jareb ide i korak dalje pa kaže da zato Srbija voli da uzima dubrovačku kulturu.

„Kad zatreba, onda prema tome idu tenkovima i topovima, vidjeli smo to u ratu. To im treba da se svrstaju u taj neki evropski kulturni zemljopis“, rekao je Jareb.

Na pitanje da li je to falsifikovanje istorije, Jareb kaže:

„Vi ne možete Srbiju prisiliti da odustane od toga. Dobar put bi bio da se naša kultura predstavlja na stranim jezicima. Vi vani imate puno neinformisanih ljudi, pa da mogu razumjeti šta se tu događa“, rekao je potpredsjednik Matice hrvatske u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“ hrvatskog javnog servisa HRT.

Izvor: Agencije

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.