Gacko: U pepelu se guše i oni 10 km udaljeni od termoelektrane

Iako zvaničnici tvrde da su priče o zagađenju preterane, u Zagradcima, selu vazdušnom linijom udaljenom 10 kilometara od Gacka, pepeo je prekrio sve, a pčelari kažu da su tokom jeseni oko košnica pronalazili kilograme uginulih pčela.

Piše: Direkt

Izjava Željka Tepavčevića da u Gacku zagađenja nema koliko neki tvrde izazvala je dosta ogorčenja među Gačanima koji mesecima “gutaju pepeo”. Naslanja se ona na pređašnju izjavu načelnika opštine Ognjena Milinkovića “da termoelektrana ulaže u elektrofilterska postrojenja i da je zagađenje značajno smanjeno”.

Koliko je smanjeno osećaju u gotovo pustom selu Zagradci vazdušnom linijom udaljenom 10 km od Gacka. “Ovo je katastrofa! Ovo je zločin prema ljudima!”. Tako opisuje trenutnu situaciju pčelar Mladen Milović.

Leutar.net Gacko: U pepelu se guše i oni 10 km udaljeni od termoelektrane
Izjava Željka Tepavčevića

Na ekološku katastrofu koja u Gacku traje već mesecima niko ne reaguje. Nadležni u RiTE se nisu oglašavali, odbornici su odbili da raspravljaju o tom problemu, ne postoji pritisak javnosti, a poslednje minimiziranje problema desilo se u petak na konferenciji za medije sindikata ERS. Tada je Željko Tepavčević, predsednik sindikata RiTE i predsednik gatačkog DNS-a, na pitanje novinarke Direkta kako komentariše činjenicu da hiljade tona pepela odlaze u vazduh iz TE Gacko i da je zagađenje životne sredine ogromno, odgovorio:

Prema svim meritornim izveštajima, to zagađenje nije onoliko koliko se to pokušava predstaviti javnosti. Ovo odgovorno (?!) tvrdim i to možete pročitati u našim izveštajima. U sklopu remontnih aktivnosti preduzeće se svi koraci da prilagodimo sistem otpreme pepela sadašnjem gorivu, odnosno uglju koje koristimo i da te emisije, koje su sada nešto povišene, unapredimo„.

A te, kako Tepavčević reče, nešto povišene emisije, toliko su prekrile Zagradce da se jedva može disati. Zato Mladen Milović ne veruje Tepavčevićevim merenjima i tvrdnjama nego svojim očima.

Ovo je katastrofa. Radio sam na termoelektrani 38 godina, ali nikada ovako nije bilo. Jasno mi je da je sve ovo što se dešava ljudski faktor. Ali je činjenica i to da je ovo što se nama dešava najveći zločin. Insekti umiru, pomor je pčela, a posle toga će deca i ljudi„, očajan je Milović.

Leutar.net Gacko: U pepelu se guše i oni 10 km udaljeni od termoelektrane
Milovićev pčelinjak u Zagradcima pre zagađenja (foto: porodična arhiva)

Kaže da će tek sa toplijim danima u pčelinjaku sabirati štetu, ali je već sad evidentno da je ogromna. Kilograme uginulih pčela je nalazio oko košnica smeštenih u ovom, skoro napuštenom selu, daleko od asfalta. Predeo ušuškan među planinama, do juče netaknute prirode, nije računao da će zagađenje stići „odozgo“. Na to nije računao ni naš sagovornik kada je na porodičnom imanju smestio pčelinjak.

U Zagradcima je sad užasno, no, tamo nema nikog, pa se niko i ne žali. A kako je tamo, ne mogu da opišem osim da kažem da je stanje takvo da se ne može ni hodati. Ko smatra da je ovo normalno, dabogda mu u kući tako bilo„, ogorčeno odgovara na našu molbu da prokomentariše tvrdnje da zagađenje nije toliko da bi ugrozilo zdravlje i životnu sredinu.

Pitamo ga da li ga je iko od nadležnih kontaktirao, obišao, očekuje li podršku ili obeštećenje?

„Ja se nikome nemam žaliti, no sam sebi. Odoše nam i vode, sve nam ode. Ovo najveći zlikovci ne bi radili. Ovoliki pepeo sasuti, to nikad nije bilo. I niko od rukovodstva ništa ne preduzima. ni da se obrate ljudima, ništa„, kaže Milović i dodaje da od poljoprivrede u Zagradcima neće biti ništa:

Leutar.net Gacko: U pepelu se guše i oni 10 km udaljeni od termoelektrane
Detalj iz Zagradaca (iz porodične arhive Milovića)

Šta će krave pasti, šta će ljudi pokositi? Ako ovako nastavi, meda neće biti. Meni ostaje da se molim Bogu da ne duva sever, da duva jug. Ali, onda će pepeo na drugu stranu, a i tamo narod živi. Ne može meni dobro biti, ako nije čitavom narodu„, kategoričan je Milović.

Kako sada stvari stoje, od Gačana se očekuje da ne gledaju, ne pričaju, da veruju u reči rukovodilaca i, što je najvažnije, da ne lipšu do remonta kada bi termoelektranu trebalo da podese na „čistiji mod“.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.