PRESS: Milo Đukanović sakrio da je suvlasnik 13 fakulteta u Crnoj Gori

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vlasnički je direktno i indirektno povezan sa ukupno 16 aktivnih privrednih subjekata u toj državi, čija ukupna aktiva prelazi iznos od 27,5 miliona eura, pokazuje istraživanje portala PRESS u saradnji sa Mrežom za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA.

Đukanović je Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) prijavio postojanje samo dvije kompanije (pravna lica) – Univerzitats i Global Montenegro. On ASK nije prijavio čak 14 privrednih društava (13 fakulteta i univerzitet) u kojima je indirektni suvlasnik, otkriva PRESS.

U Zakonu o sprečavanju korupcije, kako podseća ovaj portal, jasno piše da je javni funkcioner dužan da prijavi tačne podatke o imovini, koji između ostalog sadrže i udele u vlasništvu drugih pravnih lica.

U imovinskom kartonu predsjednika države piše da je vlasnik 50 posto kapitala kompanije Global Montenegro i 25 posto kapitala firme Univerzitats, u okviru koje posluje Univerzitet Donja Gorica. U Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS) može se pronaći još 14 aktivnih pravnih lica, koja imaju zasebne žiro račune i poreske identifikacione brojeve (PIB), a koja su vlasnički povezana sa firmom Univerzitats.

Naime, CRPS bilježi postojanje privrednog društva UDG Centar za strane jezike, koji je 100 posto u vlasništvu kompanije Univerzitats, čija je ukupna aktiva u 2020. godini iznosila 15.213.974 eura.

UDG Centar za strane jezike ima ukupnu aktivu u vrednosti od 133.343 eura. Tu je i Privatna ustanova visokog obrazovanja “Politehnika”, u kojoj je Đukanovićeva firma vlasnik 50 posto kapitala. Radi se o privrednom društvu koje ima ukupnu aktivu od 496.181 euro.

CRPS bilježi i postojanje Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju, u kojem je firma Univerzitats vlasnik 50 posto kapitala. Radi se o privrednom društvu koje je imalo ukupnu aktivu od oko 326.273 eura prije dvije godine.

Evidentiran je i Fakultet za sportski menadžment, od 130.697 eura, zatim Fakultet za dizajn i multimediju “težak” oko 233.297 eura. Ni Fakultet za kulturu i turizam nije prijavljen ASK. Radi se o privrednom društvu koje je također 50 posto u vlasništvu Đukanovićeve firme Univerzitats i koje je imalo 2020. godine ukupnu aktivu od 860.140 eura.

Fakultet primenjene nauke je upisan u CRPS, dok Uprava prihoda i carina Crne Gore bilježi imovinu tog poslovnog subjekta od 512.520 eura. Tu je i Filološki fakultet Podgorica, koji ima značajno manju ukupnu aktivu od svega 99.102 eura.

Evidentirani su i Fakultet humansističke studije, “težak” 868.848 eura i Fakultet za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis – privredno društvo koje ima ukupnu aktivu od čak 2.275.686 eura. Nema preciznog podatka koliki udio ima Đukanovićeva kompanija Univerzitats u Fakultetu umjetnosti, koji također ima zaseban PIB i bankovni račun, a čija aktiva dostiže iznos od 148.175 eura.

CRPS bilježi i podatke o Fakultetu za informacione sisteme i tehnologije, koji ima aktivu od 649.626 eura, ali i Fakultetu pravnih nauka Podgorica “teškom” 1.300.938 eura.

U CRPS je evidentirano i privredno društvo pod nazivom Univerzitet Donja Gorica Podgorica, koje je u vlasništvu pet fakulteta iza kojih stoji upravo firma Univeritats. Ukupna aktiva Univerziteta Donja Gorica Podgorica 2020. godine iznosila je 1.243.709 eura.

Uprava prihoda i carina Crne Gore poseduje finansijsku dokumentaciju i Đukanovićeve kompanije Global Montenegro, koja je prije dvije godine imala ukupnu aktivu od 3.096.805 eura. Prema najnovijim podacima, stalna imovina te firme značajno je smanjena prodajom zemljišta u Opštini Budva.

Centralna banka Crne Gore (CBCG) već više od godinu drži u blokadi račune te kompanije zbog neplaćenog duga od 11.117.519 eura.

Prodao firmu sinu za euro, skrivao firme i u inostranstvu

PRESS podsjeća i da su mediji ranije objavili da je lider Demokratske partije socijalista prodao svom sinu Blažu Đukanoviću za jedan euro podgoričku kompaniju Capital Invest, preko Ugovora o prenosu udjela 23. maja 2018. godine, pred podgoričkim notarom Dragoljubom Strugarom.

Dnevni list “Dan” pisao je u novembru 2019. godine da je Đukanović godinama krio od javnosti, ali i nadležnih državnih organa za sprečavanje korupcije da ima zajedničku firmu sa kontroverznim biznismenom Mohamedom Borhanom Rašidom.

U septembru 2007. godine Rašid je u Podgorici osnovao „Montenegro company for real estates investment and development“, da bi samo dva mjeseca kasnije suvlasnik postala sada ugašena firma „Primary invest“ čiji je tadašni vlasnik bio predsjednik države.

Čitavu operaciju registrovanja, ali i skrivanja Đukanovićevih tragova u zajedničkoj firmi sa kontroverznim biznismenom realizovala je advokatica Ana Kolarević, koja je prvo zastupala Rašida prilikom osnivanja kompanije da bi zatim postala advokat svom bratu.

U februaru 2019. godine objavljeno je da je čelnik DPS-a krio i ofšor kompaniju Vagor investment limited registrovanu na Kipru. U aferi Pandora papiri iz oktobra prošle godine publikovano je i da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara, a sin predsjednika Crne Gore je iskoristio tu strukturu i da formira i dvije skrivene kompanije sa kćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

Izvor: N1 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.