Planirana izgradnja kraka pruge Nikšić-Podgorica ka Bileći

U Crnoj Gori je u budućnosti moguće očekivati proširenje željezničke mreže koje bi podrazumijevalo i izgradnju kraka pruge Nikšić-Podgorica ka Bileći, navodi se u crnogorskom Nacionalnom programu željezničke infrastrukture 2021-2023. godine.

U dokumentu Vlade Crne Gore ističe se da bi proširenje željezničke mreže podrazumijevalo i izgradnju nove pruge Pljevlja-Bijelo Polje /Ravna Rijeka/ i dalje ka Beranama i Srbiji, odnosno Kosovu i Metohiji.

„Ta dva željeznička pravca predstavljaju dio željezničkih pruga prema Čapljini i Peći“, piše u Nacionalnom programu, na osnovu urađenih idejnih rješenja sa studijom predizvodljivosti.

U dokumentu se ističe da ukupna dužina željezničke mreže u Crnoj Gori iznosi 327,72 kilometra i da je saobraćajna mreža željezničkih pruga nezadovoljavajuća, ako se uzme u obzir odnos površine zemlje prema dužini željezničke mreže, te da je zbog reljefa nepovoljnijom čine tehničko-eksploatacione karakteristike pruga koje utiču na investicione troškove izgradnje i rekonstrukcije i troškove održavanja.

U Crnoj Gori je, navodi se, elektrificirano 90,14 odsto ukupne dužine mreže otvorenih pruga.

Izvor: Srna

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.