„Varhelji sklapao poslove sa Dodikom, obećao mu novac…“

„Dokument je procurio pokazujući da je Varhelji ranije sklapao vrlo upitne poslove sa Dodikom. I da je Dodiku obećao novac iz EU“.

„Mi kao Zeleni, u Njemačkoj i u Evropi, podržavamo sankcije Sjedinjenih Američkih Država pojedincima u Bosni i Hercegovini koje su usmjerene na ljude iz svih etničkih grupa. Ali, takođe sumnjam da neki od dotičnih osoba prije imaju imovinu u Austriji, na Kipru ili u Njemačkoj, a ne u SAD-u. Zato je veoma važno da Evropska unija podrži ove sankcije“, poslanik u EU parlamentu Erik Marquardt u intervjuu za Oslobođenje.

Po mom mišljenju, kaže on, trebali bismo uvesti sankcije pojedincima na nivou EU, a ako to ne uspije, onda bi neke članice Unije i Ujedinjeno Kraljevstvo trebali istupiti i uvesti bilateralne sankcije.

„Dokument je procurio pokazujući da je Varhelji ranije sklapao vrlo upitne poslove sa Dodikom. I da je Dodiku obećao novac iz EU. Znači, Dodik pokušava da destabilizuje Bosnu i Hercegovinu, a odgovorni komesar mu obećava novac za to?

Ovo nije način kako mi radimo u EU i Varhelji ovdje ne zastupa stav Evropske komisije“, ističe Marquardt i dodaje:

„Prošle sedmice sam pitao predsjednika Evropske investicijske banke Wernera Hoyera, šta se zapravo dešavalo sa isplatama Republici Srpskoj. Nažalost, još nisam dobio odgovor. Ne smije se desiti da RS sada dobije još više novca zato što Dodik prijeti otcjepljenjem. Moramo vrlo pažljivo provjeriti šta će se sada dogoditi s novcem.“

Izvor: Agencije

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.