Njemački naučnici planiraju uzgajati svinje za transplantacije srca ljudima

Prva takva generacija svinja trebala bi se roditi ove godine

Njemački naučnici planiraju da ove godine kloniraju i potom uzgajaju genetski modificirane svinje koje će služiti za transplantacije srca ljudima na osnovu jednostavnije verzije modificirane svinje koja je prošlog mjeseca korištena u Americi za prvu transplantaciju te vrste, piše The Guardian.

Eckhard Wolf, naučnik na Univerzitetu Ludwig-Maximilians u Minhenu, rekao je da njegov tim ima za cilj da nova vrsta bude spremna za ispitivanja u svrhu transplantacije do 2025. godine.

U prvoj operaciji te vrste, tim sa Medicinskog univerziteta u Marylandu prošlog mjeseca presadio je srce svinje s 10 modifikacija čovjeku koji je bio smrtno bolestan. Doktori su izjavili da on dobro reaguje na transplantaciju iako ostaje rizik od infekcije, odbacivanja organa ili visokog krvnog pritiska.

“Naš koncept je da nastavimo sa jednostavnijim modelom, odnosno sa pet genetskih modifikacija”, rekao je Wolf, čiji je rad izazvao burnu debatu u zemlji s jednom od najnižih stopa doniranja organa u Evropi i snažnim pokretom za prava životinja, piše The Guardian.

Wolf, koji već 20 godina istražuje transplantacije sa životinja na čovjeka, poznate kao ksenotransplantacije, rekao je da će njegov tim koristiti još uvijek neefikasnu tehnologiju kloniranja kako bi stvorio samo “životinje osnivače” od kojih će se uzgajati buduće genetski identične generacije.

Prva takva generacija trebala bi se roditi ove godine, a njihova srca će biti testirana na babunima prije nego što tim zatraži odobrenje za kliničko ispitivanje na ljudima za dvije ili tri godine, rekao je Wolf.

Izvor: N1

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.