Šeranić potvrdio: Srpska će izdavati kovid sertifikate

On smatra da je ovo značajan korak kada je riječ o uvođenju kovid sertifikata, da su stavovi usaglašeni i da će određena tehnička rješenja svakako uslijediti.

Podaci u vezi sa kovidom 19 moraju da ostanu u okviru zdravstvenih ustanova koje ih pripremaju i produkuju, što u praksi znači da će građani dobijati kovid sertifikat na mjestu gdje ga budu potraživali u zdravstvenim ustanovama u kojim se nalazi zdravstveni podatak o građaninu, bilo da je riječ o Republici Srpskoj, Federaciji BiH /FBiH/ ili Brčko distriktu, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

Šeranić, koji je danas učestvovao u radu 11. sastanka Konferencije u oblasti zdravstva, rekao je Srni da je to usaglašeno na konferenciji, pojasnivši da je to u skladu sa Zakonom o evidencijama i statističkim istraživanjima, koji se tiče medicinske dokumentacije, kao i da u izradi ovog konačnog rješenja neće biti prenosa nadležnosti sa Republike Srpske na BiH.

Prema njegovim riječima, drugo što je usaglašeno jeste da, s ciljem realizacije zaključaka Savjeta ministara po ovom pitanju, Ministarstvo civilnih poslova, odnosno Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH /IDDEEA/, bude pristupna tačka za BiH za komunikaciju po pitanju EU kovid digitalnih sertifikata.

„Treći zaključak koji se tiče konkretno tehničkih rješenja ide u pravcu da se na bazi iznesenih stavova, generalno za tehnička rješenja, u kraćem periodu, usaglase tehnička rješenja i definiše jasan protokol komunikacije po pitanju saradnje unutar same BiH“, rekao je Šeranić.

On smatra da je ovo značajan korak kada je riječ o uvođenju kovid sertifikata, da su stavovi usaglašeni i da će određena tehnička rješenja svakako uslijediti.

„Mislim da je bilo dobro da smo razmijenili niz drugih informacija i po određenim pitanjima koja zajednički radimo u toku ove epidemije i zahvaljujem ministru civilnih poslova za organizaciju sastanka, kolegama iz FBiH i Brčko distrikta“, naveo je Šeranić

(Srna)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.