Džonson u Kijevu: Ukrajinci će se žestoko boriti. Neka ruske majke razmisle o tome

BRITANSKI premijer Boris Johnson danas je posjetio Kijev, gdje je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Boris Johnson rekao je na press-konferenciji nakon susreta da postoji “jasna opasnost” od “neposredne” ruske vojne intervencije u Ukrajini što bi bila “katastrofa za Rusiju i svijet” te je pozvao Moskvu “da se povuče”.

“Spremni smo uvesti sankcije u trenutku kad prva ruska čizma kroči na teritorij Ukrajine”

“Ta opasnost je jasna i prisutna, vidimo da se gomila velik broj vojnika, vidimo pripreme svih vrsta koherentnih operacija s neposrednom vojnom prijetnjom”, ustrajao je Johnson na konferenciji za novinare.

Britanski premijer je dodao da je Ujedinjeno Kraljevstvo zajedno sa svojim saveznicima spremno uvesti sankcije Rusiji “onog trenutka kad prva ruska čizma kroči na teritorij Ukrajine”.

“Bitno je da se Rusija povuče i odabere put diplomacije i mislim da je to još moguće. Spremni smo za dijalog, naravno, ali sankcije su spremne”, upozorio je, dodavši da je gomilanje ruskih snaga na granici “vjerojatno najveći čin neprijateljstva prema Ukrajini tijekom naših života”.

Dodao je kako bi oružani sukob imao visoku cijenu: “Ukrajinska vojska će se boriti. Pružit će žestok, krvav otpor. Mislim da bi majke u Rusiji trebale razmisliti o tome”, rekao je Johnson.

Najavio je da će u srijedu telefonski razgovarati s Vladimirom Putinom.

Zelenski: Ako dođe do eskalacije, bit će to veliki rat u Europi

Washington, a tako i London optužuju Moskvu da priprema invaziju na susjednu zemlju zbog čega je već rasporedila desetke tisuća ljudi duž granica. Rusija odbacuje takve optužbe i zahtijeva NATO-ova jamstva za vlastitu sigurnost te povlačenje NATO-ovih vojnika s istoka Europe.

Velika Britanija je nedavno isporučila protuoklopne rakete Ukrajini koje bi joj trebale pomoći u obrani.

Predsjednik Zelenski je ocijenio da bi povlačenje ruskih vojnika s granice bio “vrlo važan signal i jedini istinski odgovor na pitanje želi li Moskva nastaviti putem eskalacije”. “Rizici su vrlo visoki za one koji se žele domoći dijela našeg teritorija”, upozorio je i poručio: “Ukrajinci će se braniti do kraja. Rusi nas moraju razumjeti, moraju shvatiti da nitko ne želi rat.”

“Ako eskalacija započne, neće to biti rat između Rusije i Ukrajine, bit će to veliki rat u Europi”, upozorio je.

NOVIDANI.COM

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.