Šulić: Opozicija u RS juče pokazala da je i za njih Milorad Dodik lider

Denis Šulić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, kazao je kako je jučerašnja posebna sjednica „samo prvi korak u pokušaju rješavanja krize u Bosni i Hercegovini“.

Osvrnuo se i na poziv Radovana Viškovića, predsjednika Vlade RS na zajedničku sjednicu sa Vladom FBiH, kao i na obraćanje lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića na jučerašnjoj sjednici, kojeg vidi kao „odmjereno, decidno i korektno“.

“Mi iz RS unutar nekoliko zadnjih godina pozivamo na dijalog imenovanih predstavnika i onih koji su dobili povjerenje birača. Nadam se da je posebna sjednica NSRS samo prvi korak u tom dijalogu i rješavanju nagomilanih problema”, rekao je Šulić o jučerašnjoj posebnoj sjednici NSRS.

Ističe da je i predsjednik Vlade RS Radovan Višković pozvao premijera FBiH Fadila Novalića da dvije vlade održe zajedničku sjednicu.

“Nažalost, još nemamo odgovor Vlade FBiH. Nadamo se da će prihvatiti jer bi to bilo dobro za građane oba entiteta”, govori Šulić.

“Čović juče pokazao da želi biti dio rješenja, a ne problema”

Osvrnuo se i na pozive liderima HDZ i SDA na jučerašnju posebnu sjednicu NSRS, na kojoj je Dragan Čović i prisustvovao.

“Za razliku od Izetbegovića, Čović je pokazao političku odgovornost i zrelost, kao i želju da bude dio rješenja a ne dio problema u BiH. Iz SDA su od Čubrilovića neformalno zatražili da u ime SDA priča neko od poslanika iz ovog kluba u NSRS. Naravno da to nismo mogli dozvoliti, jer je u prvom dijelu bilo predviđeno obraćanje lidera stranaka”, govori Šulić.

Naveo je da je Čović u svom jučerašnjem obraćanju pred NSRS bio jako odmjeren, decidan i korektan, a da su brojne kritike na račun njegovog nastupa koje su stigle i iz Hrvatske, “došle od ljudi koji ne znaju sa čime se Hrvati trenutno susreću u FBiH.”

“Nadam se da grešku koju je Izetbegović napravio nedolaskom na sjednicu NSRS neće ponoviti i premijer FBiH Fadil Novalić,  te da će se odazvati pozivu Viškovića i održati sjednicu dvije vlade”, izjavio je Šulić.

“Opozicija u RS jučer pokazala da je i za njih Milorad Dodik lider”

Komentirao je jučerašnja obraćanja opozicionih lidera u RS.

“Opozicija pokazala da je i za njih u RS Milorad Dodik lider. Zašto Šarović i Borenović, kao lideri opozicije, nisu u svojim obraćanjima prije Dodika iznijeli svoje zaključke?”, navodi Šulić.

Naglasio je da su, po njemu, neki lideri SDS-a i PDP-a bili dosta koncizniji i korektniji u pripremi i izlaganjima u odnosu na svoje lidere.

Na pitanje o jučerašnjim zaključcima vezanim za ekonomsku situaciju, a potom se osvrnuo na planirane investicije, te porast plata.

Kazao je i da povećanje najniže plate u RS sa 540 KM na 590 KM će biti nastavljeno, te da se nada da će krajem godine ona narasti na 650 ili 700 KM.

Napomenuo je da je u ovoj godini u RS planiran iznos od dvije milijarde KM investicija.

Izvor: N1 BiH

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.