GRAĐANI ZBUNJENI MJERAMA Djeca zbog korone u izolaciji duže od roditelja

Građani koji su vakcinisani protiv virusa korona iz izolacije izlaze za sedam dana, međutim njihova djeca u kući moraju ostati tri dana duže, iako nisu zaraženi.

To propisuje poslednja odluka Instituta za javno zdravstvo RS, kojom se djeca tretiraju kao osobe koje nisu vakcinisane jer “u međuvremenu mogu da razviju simptome”.

Tako imamo situaciju da članovi istog domaćinstva u različito vrijeme treba da napuste izolaciju.

Vakcinisani roditelji, koji su bili zaraženi koronom, iz kuće će moći da izađu već za sedam dana ako im se poboljšaju simptomi.

Ovo je i najčešći slučaj sa aktuelnom omikron varijantom, koja ima blaže simptome, pa ljudi uglavnom prijavljuju dva dana temperature nakon čega slijedi napredak.

Sa druge strane, djeca kao kontakti zaraženog i kada nemaju simptome, u karantinu trebaju biti punih deset dana jer većinom nisu vakcinisana protiv kovida.

Djeca mogu izaći ranije iz karantina, samo ukoliko se testiraju. Sve ove informacije, roditelji saznaju međutim tek kada sami nazovu nadležne službe.

– Morala sam zvati ARI ambulantu da se raspitam jer djeca idu u školu, nismo znali šta trebamo raditi. Rekli su nam da djecu možemo testirati poslije sedam dana i ako budu negativni da mogu izaći iz izolacije – ispričala je za Srpskainfo Banjalučanka, koja je pozitivna na koronu i kojoj je određena izolacija jednu sedmicu jer je vakcinisana.

Neki Banjalučani pričaju i da ih tokom izolacije niko od nadležnih službi nije kontrolisao, te su svi iz domaćinstva izašli iz izolacije poslije sedam dana.

Iz škola su pozvali roditelje da djecu ne šalju na nastavu ukoliko dobiju povišenu temperaturu, kašalj, bol u grlu, te da se obrate u ARI ambulantu kako bi doktor utvrdio da li je riječ o kovidu ili gripu.

Izvor: srpskainfo.com

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.