Austrija nedostaje radne snage – hoće li se otvoriti za radnike iz BiH i s Zap. Balkana?

Austrijski preduzetnici se bore s manjkom radne snage, a 83 posto njih manjak stručne radne snage doživljava kao najveću opasnost po opstanak poduzeća, proizlazi iz studije objavljene u utorak u Beču. To ponovno otvara pitanja – hoće li se Austrija napokon otvoriti za radnike iz Bosne i Hercegovine i ostalih zemalja Zap. Balkana.

“Problem s manjkom stručne radne snage se tokom pandemije dodatno pogoršao”, kaže Erich Lehner iz firme EY Österreich koja je provela ispitivanje u preko 600 austrijskih preduzeća.

Studija dolazi do zaključka kako su sve austrijske savezne pokrajine pogođene manjkom radne snage. “Manjak radne snage koči oporavak nakon gospodarskog pada tokom pandemije”, stoji u studiji.

Poduzetnici koji su ispitani za studiju žale se na poteškoće kada je u pitanju pronalazak stručnih radnika. Samo dva posto ispitanih je izjavilo kako “nema problema” u popunjavanju slobodnih radnih mjesta stručnim radnicima. Čak 83 posto je reklo kako se suočava s “velikim poteškoćama” u potrazi za kvalifikovanom radnom snagom.

Najteže je do kvalifikovanih radnika doći u sektoru turizma, logistike, građevine i energetike. Nakon što su u proteklim ispitivanjima srednje velika preduzeća najviše brinula zbog neizvjesnosti koje donosi pandemija, u posljednjem istraživanju, koje je provedeno u decembru, manjak radne snage se navodi kao najveći problem.

“S obzirom na demografska kretanja osiguranje stručne radne snage jedan je od najvećih izazova narednih desetljeća, kako za politiku tako i za gospodarstvo i nauku”, rekao je Lehner.

Izvor: GPM

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.