Otac bilećkog osnovca tvrdi: Nastavnik je na času fizički napao mog sina

Mirko Vučković iz Bileće tvrdi da je njegovog sina, učenika devetog razreda Osnovne škole „Sveti Sava“ u ovoj opštini, na času tehničkog obrazovanja fizički napao nastavnik B. B, hvatajući ga za vrat sa obje ruke. Zbog toga je nastavnika prijavio policiji koja je podnijela zahtjev sudu za pokretanje prekršajnog postupka. No, nastavničko vijeće i Školski odbor ostali su gluvi na Vučkovićeve optužbe zbog čega je odlučio da sa svojom pričom izađe u javnost.

Piše: Jelena Denda Borjan / Direkt

„To se desilo 28. oktobra prošle godine. Kada mi je sin kod kuće ispričao šta se dogodilo, čekao sam do popodnevnih časova, jer sam mislio da je škola dužna da prijavi slučaj. Kada sam od policije dobio informaciju da prijava ne postoji, otišao sam sa djetetom u policijsku stanicu i prijavio šta se desilo. Izjavu je uzeo dežurni policajac, uz prisustvo socijalnog radnika“, priča Vučković za „Direkt“.

Vučković kaže da je o svemu obavijestio direktorku škole i razrednika te da je mislio da će slučaj biti riješen u tišini i da će svako odgovarati za ono što je učinio. No, nije se desilo ništa, pa se 13. novembra pismenim putem obratio direktorki, Nastavničkom vijeću i Školskom odboru.

„Direktorka škole Ljudmila Milošević me je dopisom obavijestila da je pokrenula disciplinski postupak protiv nastavnika, ali je Školski odbor odbacio to rješenje. Takođe, od 43 člana Nastavničkog vijeća, njih 32 jednoglasno je odbilo i da sasluša direktorkino čitanje moje pismene predstavke o ovom događaju“, kaže Vučković.

Sjednica Školskog odbora na kojoj je krajem decembra prošle godine trebalo da bude razmatrano pitanje disciplinskog postupka, otkazana je, jer je zatraženo izuzeće sina nastavnika B. B. koji je jedan od članova ovog odbora. Nakon izuzeća, Školski odbor je 4. januara ove godine odbacio rješenje o disciplinskom postupku protiv B. B. uz obrazloženje da „ne postoji dovoljno materijalnih dokaza, kao ni adekvatnih nalaza i mišljenja ljekara koji bi bili valjan dokaz za pokretanje postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti ovog nastavnika“.

No, nejasno je o kakvim materijalnim dokazima je ovdje riječ i ko je bio dužan da ih obezbijedi Školskom odboru na uvid. Vučković tvrdi da škola od njega nije tražila da dostavi nalaz i mišljenje ljekara.

Školski odbor nije imao nalaz stručnog lica, ali je odlučio da uvaži „nalaz“ nastavnika.

„Radnik (nastavnik B. B, pim. aut.) je podnio žalbu gdje je naveo da nije fizički napao učenika, već ga je samo odgurnuo i tako spiječio mogući kontakt između njih. Što se tiče verbalnog omalovažavanja, ističe da nikada učeniku nije izgovorio neprimjerenu riječ. U žalbi navodi da je poslije tog događaja učenik nastavio sa nastavom i kasnije sasvim normalno otišao kući, a poslije toga narednog dana otišao sa folklorom na Zlatibor. Po navodima predmetnog nastavnika, sve ovo govori da učenik nije imao nikakve posljedice i da je normalno nastavio svoje učeničke i životne aktivnosti“, naveo je Školski odbor u svom dopisu Vučkoviću.

Nejasno je i o kakvom „sprečavanju mogućeg kontakta“ nastavnik govori, jer se nigdje ne spominje da je učenik pokušao da ostvari kontakt sa njim. Vučković za „Direkt“ tvrdi da su učenici posvjedočili da je nastavnik B. B. fizički napao njegovog sina, o čemu postoje i pismeni dokazi, ali da Školski odbor nije to spomenuo u svom rješenju. Neki od učenika ove izjave su dali i policiji, na osnovu čega je, između ostalog, ona i podnijela zahtjev sudu za pokretanje prekršajnog postupka protiv nastavnika.

Učeniku smanjeno vladanje

Vučković tvrdi da je prije fizičkog napada, nastavnik B. B. njegovom sinu dao jedinicu.

„Nakon toga, moj sin je opsovao druga iz klupe koji mu je nešto rekao u vezi sa jedinicom. Devet učenika je svjedočilo o ovome u školi, a dvoje je reklo da se ne sjeća događaja. Na osnovu tih izjava, moje dijete je kažnjeno smanjenjem vladanja na dobro. Odmah sam prihvatio da moj sin bude kažnjen, jer svako treba da odgovara za svoje postupke“, kaže Vučković.

Međutim, on kaže da mu nije jasno kako je škola uvažila izjave đaka kada je trebalo smanjiti vladanje njegovom sinu, a nije ih uvažila kada je u pitanju disciplinski postupak protiv nastavnika. Takođe, Vučković tvrdi da je škola postupak smanjenja vladanja njegovom sinu pokrenula tek nakon što je on počeo da zahtijeva da se ispita slučaj nastavnika B. B.

Vučković kaže da je njegov sin odličan đak i kapiten školske ekipe u jednom kvizu znanja te da mu nikada ranije nije smanjeno vladanje u školi.

Nastavnik ranije bez prijava policiji

Iz Policijske uprave Trebinje za „Direkt“ su potvrdili da je protiv B. B. podnesen zahtjev sudu.

„Obavještavamo Vas da je Policijska stanica Bileća zaprimila prijavu da je u Osnovnoj školi ‘Sveti Sava’ u Bileći došlo do narušavanja javnog reda i mira. U vezi sa navedenim događajem Policijska stanica Bileća je Osnovnom sudu u Trebinju podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, protiv lica B.B, a zbog počinjenog prekršaja iz člana 12. Zakona o javnom redu i miru ( Službeni glasnik RS, broj: 11/15)“, naveli su iz PU Trebinje.

Prema njihovim riječima, B. B. ranije nije prijavljivan u PS Bileća zbog prekršaja sa obilježjima nasilja.

Vučković: Ko treba da nam štiti djecu?

Vučković za „Direkt“ kaže da je psihijatar njegovom sinu preporučio da više ne ide na časove kod nastavnika B. B. i da su uputili taj zahtjev školi. Istrajaće na tome da ovaj slučaj dovede do kraja.

„Ostalo mi je da se obratim Ministarstvu prosvjete i Pedagoškom zavodu, što sam i učinio. Od njih očekujem da nam svima kažu da li mi sami treba da štitimo svoju djecu ili će to oni uraditi kroz institucije. Ostaje mi i da podnesem krivičnu prijavu protiv nastavnika, jer smatram da je hvatanje učenika za vrat sa dvije ruke više od prekršaja. Ovo nije pitanje samo mog djeteta, već sve djece u svim školama. Imamo nastavničko vijeće koje ignoriše prijavu, a dužno je da samo prijavi nasilje. Imam mlađe dijete koje je prvi razred u toj školi, šta da očekujem da će se njemu sutra desiti?“, zaključuje Vučković.

Direktorka škole Ljudmila Milošević za „Direkt“ je kratko kazala da je škola obavijestila resorno ministarstvo o ovom slučaju i da čeka odgovor.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.