Od sjednice ne očekujem ništa, samo sluđuju narod

Ne očekujemo ništa od sutrašnje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, rekla je za BN televiziju potpredsjednik PDP-a Jelena Trivić.

– Za sada imamo samo materijal od sedam strana u kojima ne piše ništa, neke floskule, neke rečenice koje su opšte poznate. Očekujem da vladajuća većina usvoji zaključke koji će opet biti zaključci koji ničemu ne služi kao što su oni iz decembra prošle godine, rekla je Trivićeva.

Ona je navela da je sada potpuno neka nova dinamika i duh skupštinskog materijala u odnosu da zaključke iz decembra. Tad su povlačili saglasnost iz Oružanih snaga, Uprave za indirektno oporezivanje, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, sada su to stopirali, sada pokušavaju da daju šansu nekakvim razgovorima.

– Ne vidim kakvim razgovorima. Ne znaju ni oni kakvu politiku vode. To je dijametralno suprotna politika u mjesec dana i samo sluđuju narod. Bave se korupcijom, ne rade ništa za bolji život građana, obezvrijedili su Skupštinu i zaključke Skupštine, tako da I od sutražnje sjednice parlamenta ništa ne očekujem, rekal je Trivićeva.
 
On je ponovila da je njen utisak da je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao Ujedinjenoj Srpskoj da donesu onakve zaključke kakve su donijeli na sjednici svojih partijskih organa, kako bi imao alibi.

– Da Dodik kaže – naši koalicioni partneri su protiv toga, pa ćemo mi povuću ručnu. A do prije mjesec dana su nas optužila što mi nismo glasali za takve zaključke. Mi smo i tada govorili da ta politika nema šansu i sada i oni to sami priznaju. Njihova je stvar kakvu će politiku voditi. Mi smo na istim stajalištima da je to avanturizam. To što oni mijenjaju lijevo, desno, pokazuje da ne znaju šta hoće. Jedino šta hoće je to da se zadrže na vlasti, žele samo moć, novac i narod treba da odbaci takve retrogradne politike, rekla je Trivićeva.

Vukanović: Ovo je teror većine nad manjinom

Nastavljaju se zloupotrebe Poslovnika o radu Narodne skupštine Republike Srpske i teror većine nad manjinom. Na prijedlog predsjednika Parlamenta Nedeljka Čubrilović većina je na Kolegijumu uoči Posebne sjednice donijela Odluku da iz jednog Kluba mogu da govore samo 2 poslanika što je nevjerovatna diskriminacija i poniženje za sve poslanike.

Nevjerovatno je da lider HDZ-a Dragan Čović, koji nema uopšte poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao i Bakir Izetbegović dobiju 20 minuta da se obrate, a klubovi poslanika svega dvije diskusije od 10 i 15 minuta, što je veliko poniženje za poslanike i najvažniju instituciju Srpske.

Moramo se boriti svim demokratskim sredstvima da spriječimo teror režima i većine nad manjinom, kršenje osnovnih demokratskih i principa parlamentarizma, jer je ovo pregrubo ponižavanje Narodne skupštine Republike Srpske – zaključuje Vukanović

Šarović: Zapleli su se, ne znaju šta da rade sutra na sjednici

„Ako ne znate šta da radite, nemate ideju niti stav onda koristite ovaj naziv “aktuelna politička situacija”, a to je u  suštini sve ali i ništa, kao što je i sama sutrašnja sjednica narodne skupštine RS. I ma koliko se trudili niko nije uspio da shvati šta ova vlast hoće sutra“, kazao je predsjednik SDS Mirko Šarović.

„Možda će do ujutru da smisle šta da rade jer mi iz ovog materijala ništa nismo mogli vidjeti. To je pregršt nekih stavova i zaključaka koji su prežvakani jedno stotinu puta. Ništa novo. Oni ne znaju kojim putem dalje da idu jer su se zapleli u sve manipulacije i nemaju nikakvo rješenje“ – istakao je Šarović.

Komentarišući zahtjeve Ujedinjene Srpske Šarović je izjavio da je to klasično namještanje da druga stranka navodno predloži ono što Dodik neće od njega da se čuje a to je odustajanje.

„To je praktično  odustajanje od 145 ranije nametnutih zakona i ovdje je samo pitanje kako da se to proda a da javnost ne vidi. Ova politika je u suštini propala. Ona nema nikakav izlaz jer svaki izlaz je u suštini ćorsokak.  Apsolutno. Nemaju rješenje ni za Inckov zakon pa predlažu nešto drugo što je obična varka“ – pojasnio je lider SDS-a.

Šarović kaže da je ovo spasavanje onoga što se može spasiti na što su iz SDS upozoravali sve ove mjesece.  

„Ovo je put u nigdje,  gdje će jedino posljedice da trpe i već trpe građani. Republika će doći u izolaciju od ključnih međunarodnih faktora što je pogubno i do čega nas je dovela politika oličena u Dodiku i SNSD-u, koji su krenuli u jedan nemogući pohod, bez jasnog plana i isključivo zarad vlastitih interesa.“ – kazao je Šarović.

Dodik neće javno odustati, ističe Šarović, nego će se prilagođavati tako što će u vazduhu ostaviti to otvoreno pitanje u susret opštim izborima i gdje bi se narodu i dalje davala nada da je ovo ta vlast koja će da omogući ovo ili ono.

„Sada, kada su vidjeli da ta velika priča ne drži pažnju, obilaze gradilišta kako bi sada skrenuli pažnju na taj način, kako bi sebe predstavili kao nekoga ko donosi napredak, nove kilometre autoputeva…Kasno su se ipak sjetili, na ekonomskom planu svih ovih godina nije urađena ništa. Naprotiv.“ – ponovio je Šarović. 
On kaže da je obična varka i predlaganje zakona kojim se zabranjuje nazivanje bilo kog naroda genocidnim jer ništa se sa tim ne rješava, i  to je zamazivanje očiju javnosti jer Inckova odluka ostaje i ništa se ne mijenja.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.