Najjača sankcija protiv korupcije je glasačka kutija

Neobuzdana korupcija istovremeno sprečava građane BiH da idu naprijed i povlači ih na dno. Ona je glavni krivac za najveću stopu odlaska obrazovanog stanovništva u Evropi, najsporiji privredni oporavak na zapadnom Balkanu, te nizak životni standard svih građana, bez obzira na njihovu etničku ili vjersku pripadnost, naveo je u blogu Erik Nelson, američki ambasador u BiH.

Naglasio je da su SAD spremne da pruže pomoć BiH u borbi protiv korupcije kroz programe pomoći, zagovaranje neophodnih reformi i konkretne aktivnosti.

„Podržavamo mnogobrojne građane, novinare i aktiviste koji su spremni za borbu protiv ove pošasti. Međutim, podaci pravosuđa o optužnicama i presudama u ovoj oblasti ukazuju da korupcija visokog nivoa ne podliježe kazni“, naveo je Nelson.

Istakao je da SAD mogu djelovati samo do određene mjere.

„U konačnici, građani BiH treba da odluče kakvu budućnost žele. Najjača sankcija i oružje protiv korupcije je glasačka kutija. Građani, takođe, treba da vjeruju da imaju pravo da slobodno glasaju i da se njihov glas čuje. Zato SAD apeluju na političke lidere da provedu odavno potrebne reforme da bi se izborima u BiH vratio integritet“, navo je Nelson.

Naglasio je da će izbori u oktobru biti prilika za građane da kazne, a ne da produže korupciju.

„Međunarodna zajednica može imati ključnu ulogu kroz pružanje podrške napretku BiH i pomoći joj u borbi protiv korupcije, ali istinska promjena nabolje mora doći iznutra“, istakao je on.

Dodao je da je previše zvaničnika u BiH iz sfere vladavine zakona koji rade pod političkim pritiskom ili kontrolom.

„Mnogi se plaše da se usprotive korumpiranom sistemu. Sposobni su, ali nemaju volje da se bore za promjenu, jer osporavanje ovakvog sistema izlaže ih neprihvatljivom ličnom riziku. Previše građana BiH je više nego svjesno problema koji korupcija predstavlja, ali su rastrzani između zauzimanja stava, s jedne strane, i brige za sopstvenu porodicu s druge, u glomaznom sistemu protekcionizma u kojem su mito i prisilno glasanje nužni kako bi mnogi od njih sebi osigurali kvalitetan posao ili čak imali pristup standardnim uslugama“, naveo je, između ostalog, Nelson.

Dodao je da je Vlada SAD i dalje spremna da preduzima aktivnosti u borbi protiv korupcije, „uključujući finansijske sankcije i poništavanje viza korumpiranim licima, kao i suspenziju pomoći korumpiranim partnerima u vlasti“.

Sankcije su, kako kaže, važno sredstvo u blokiranju korumpiranih aktera, te da odvraćaju one koji imaju slične namjere. 

(BN)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.