Fadil Novalić: “Ekonomija u BIH cvjeta”

Realno, ekonomija FBiH nikada nije ovoliko proizvela roba i usluga, a proračun FBiH, županija i opština realno nikada nisu imali niti ovakve prihode, kazao je sinoć u obraćanju na društvenim mrežama federalni premijer Fadil Novalić.

“Proračun FBiH ove godine trebao bi da bude 5 milijardi i 535 milijuna KM, i najveći je proračun FBiH ikad. Razlog zašto je tako veliki i zašto u sebi ima tako puno razvojnih stavki, od puteva do čak i cjepiva, je u ekonomskom smislu jako dobra 2021. godina. Prema onom što sad vidimo, to će biti najveći rast bruto društvenog proizvoda i iznosit će nešto preko 6 posto”, kazao je Novalić.

Odgovor na pitanje zašto imamo tako veliki ekonomski rast i izvoz, pa prema tome i prihode leži u izuzetnoj žilavosti naših gospodarskih društava, naših tvrtki, naveo je.

“Odgovor leži i u nesebičnoj velikoj pomoći s razine Vlade svima grantovima koji su iznosili 850 milijuna KM, a išli su na sve opštine i županije, odnosno njihovo gospodarstvo i zdravstvene ustanove”, ističe Novalić. On je kazao i pošto je pretprošla godina bila godina koronavirusa, imali smo negativan rast BDP-a i u tom slučaju vi po zakonu ne možete povećati penzije.

“Ali smo sa 67 milijuna KM izvanrednog davanja penzionerima koji su imali od 140-170 KM, pokušali ispraviti i sanirati veliki rast cijena na tržištu, ali i pokušali ispraviti tu grešku u zakonu koja ne dozvoljava da se penzija poveća ako prethodna godina nije pozitivna”, pojasnio je Novalić.

Sada imamo pozitivnu prethodnu godinu, nastavlja, te će ove godine doći do rasta penzije njihovim redovnim usklađivanjem, dodao je te kazao da jedan od članova Zakona omogućuje i izvanredno usklađivanje, što je do sada urađeno dva puta.

“Za takvo izvanredno usklađivanje je potrebno da dvije prethodne godine budu pozitivne. Budući da to nemamo, poslali smo u Parlament izmjenu zakona da samo jedna godina ako je pozitivna, a to je 2021. – koja jeste bila pozitivna – omogući i izvanredno usklađivanje”, kazao je Novalić.

Redovno usklađivanje penzija, pojašnjava, iznosiće 6 posto, što do sada nikad nije bio slučaj, dok je izvanrednim usklađivanjem namjera da najniže penzije budu 425 ili 430 KM.

Izvor: GPM

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.