Čović: Treba biti realan – vrijeme je isteklo, a uslova za izbore nema

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović večeras je u Dnevniku HRT-a kazao kako treba biti realan i reći da je vrijeme isteklo za izmjene Izbornog zakona BiH. Ipak ostavio je otvoren prostor za eventualni dogovor u narednih sedam do deset dana.

Nakon što su predstavnici hrvatskih i probosanskih stranaka završili višednevne pregovore u Neumu bez konačnog sporazuma Čović ipak ne isključuje mogućnost dogovora te je poručio da će se odazvati na eventualne pozive na sastanak.

Čović je rekao da ga raduje da su prvi put dobili u pisanoj formi prijedlog bošnjačkih stranaka oko članova Predsjedništva i oko Doma naroda.

„Ali, nažalost, sve je to kasno, vrijeme je isteklo, mi smo ove stvari trebali završiti krajem prošle godine, produžili smo mjesec dana, tako da je ovaj format pregovora ostao iza nas“, rekao je Čović.

Čović je rekao da su direktorica pri službi za vanjske poslove Evropske unije Angelina Eichhorst, posebni američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer, ali i svi drugi predstavnici odreda govorili da treba osigurati da i Hrvati trebaju birati svoje legitimne predstavnike.

„Međutim, kad stavimo pojedine modele, odnosno prijedloge i oko Predsjedništva i domova naroda u BiH, primarno Doma naroda Federacije, onda tu imamo jako puno problema“, rekao je Čović.

Dodao je da je hrvatska strana ponudila vrlo jasne modele, do kraja usklađene s mišljenjima Venecijanske komisije i evropskim standardima.

„Meni se činilo i sinoć da ćemo završiti te pregovore, da je sve dobro. Međutim, jutro kad smo počeli pregovarati dalje, onda smo jasno shvatili da predstavnici bošnjačkih političkih stranaka žele napraviti jednu preinaku u tom pristupu, eliminirati konstitutivne narode iz odrednica Ustava u članku 4. i 5. gdje se govori o domovima naroda i Predsjedništvu, što, naravno, nismo mogli ni pod kakvim uvjetima prihvatiti“, poručio je Čović.

Rekao je kako je bio vrlo optimističan, ali da je taj optimizam izblijedio jer nisu uspjeli u šest mjeseci intenzivnih razgovora, iako su se dogovorili, „ako još neko vidi šansu za to – a to svakako ne mogu biti predstavnici SDA i HDZ-a – da sazovu sastanak i da pokušamo u narednih pet-šest dana još jednom sjesti i približiti stavove koji su uistinu blizu“.

„Međutim, treba biti realan, vrijeme je isteklo i bojim se da će se dalje samo ići na kojekakve političke kalkulacije“, rekao je Čović.

Čović je rekao da će se odazvati na svaki od poziva na sastanak, te da se to može učiniti u narednih sedam do deset dana.

„S mnogo manje optimizma nego dosad gledam na takve mogućnosti, tako da moramo tražiti druge alternative i druga rješenja“, dodao je.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt najavio je kako će izbori biti održani najesen – bez obzira na ishod pregovora o izmjenama Zakona.

Čović je rekao da je ostalo jako puno otvorenih pitanja – Ustavni sud izvan snage je stavio određene odrednice izbornog zakona, čime bi formalno imali problem, dodao je.

„Tako da mi formalno-pravnih uvjeta za organiziranje izbora nemamo, ali, evo, ako uspijemo nešto posebno dogovoriti, onda bi u Parlamentarnoj skupštini BiH morali napraviti izmjene izbornog zakona koje bi nam to mogle omogućiti pa da kažemo da imamo jedan demokratski proces izbora“, rekao je Čović.

Poručio je da Hrvati u BiH moraju do kraja ostati politički i ustavno jednakopravan narod i imati svoje legitimne predstavnike, a da to sadašnje odredbe izbornoga zakona onemogućavaju.

Kompletno gostovanje možete pogledati ovdje.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.