Od 1. februara nove mjere u Hrvatskoj, izmjene i za prelazak granice

U MUP-u Hrvatske je održan sastanak Stožera s epidemiolozima. Donesene su nove odluke vezane uz covid-potvrde, a pravila će se mijenjati i za izolacije i samoizolacije.

Novost je ta da će se od 1. februara EU digitalne covid-potvrde za one vakcinisane s dvije doze izdavati na rok od 9 mjeseci, a ne na godinu dana kao što je to bilo do sada.

Promjene se tiču uglavnom prelaska granice.

Prelazak hrvatske granice, osim uz potvrde o vakcinaciji, bit će moguć i uz brzi antigenski test. No, on će sada vrijediti 24 sata od testiranja, a ne 48 sati kao što je bilo do sada. PCR i dalje vrijedi 72 sata. Na temelju preboljenja, prelazak granice je dopušten unutar šest mjeseci od preboljenja korone dokazanog PCR testom.

Za iduću sedmicu je najavljeno još promjena. Kako piše Dnevnik.hr vlasti idu prema skraćivanju izolacije za oboljele s blagim ili srednje teškim oblikom bolesti na pet dana.

No, za izlazak iz izolacije, posljednja 24 sata ne smiju imati nikakve simptome i moraju napraviti brzi test. Što se tiče kontakata i samoizolacije, ona će se smanjiti i za vakcinisane i za one koji nisu vakcinisani – na sedam dana.

Sve više evropskih zemalja ukida restrktivne mjere ili najavljuju takve poteze. Neke su potpuno ukinule i covid-potvrde. Mijenjaju se i pravila u vezi sa samoizolacijom.

Izvor: Klix

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.