Vlada mijenja zakon da bi „prodala“ dio HET-a!?

Vlada Republike Srpske utvrdila je juče Prijedlog zakona o dopuni Zakona o tržištu hartija od vrijednosti, po hitnom postupku.

Piše: Tatjana Čalić / Buka

Kako je obrazloženo na sajtu Vlade ovo zakonsko rješenje stvara pravni osnov da se javna ponuda akcija emitenta može okončati prije isteka roka za upis i uplatu i u slučaju da su vlasnici akcija, koristeći pravo preče kupovine, upisali i uplatili akcije nove emisije najmanje u procentu utvrđenom za uspješnost. Po završetku javne ponude akcija, koja je okončana na navedeni način, u slučaju da upisane akcije ne budu uplaćene, one ne proizvode pravne posljedice i ne mogu biti u pravnom prometu.

Finansijski eksperti, kažu da je Vlada ishitrenom promjenom zakona urušila čitav koncept tržišta hartija od vrijednosti, te da je novo zakonsko rješenje omogućilo samo jedno- da većinski akcionari po zakonu mogu da uništavaju male akcionare, odnosno građane Republike Srpske koji su ili mali akcionari lično, ili su mali akcionari preko fondova u kojima imaju vaučere.

Ovim zakonskim rješenjem omogućeno je da većinski akcionar ili akcionarsko društvo donese odluku da kroz pravo preče kupovine, ukoliko ima 80 posto vlasništva, upiše 80 posto akcija iz emisije i prekine dalje emisiju, čime povećava svoje učešće, a po Zakonu o peruzimanju akcionarskih društava oslobođen je od obaveze preuzimanja čime se ruši čitav koncept tržišta kapitala”, ističu sagovornici BUKE.

Povod za ovu zakonsku izmjenu je jasan, dodaju, ponovo se ide na dokapitalizaciju Hidroelektrana na Trebišnjici (HET) iako u Vladi  izmjene Zakona obrazložu „potrebom daljeg unapređenja tržišta hartija od vrijednosti, s ciljem da se privrednim društvima omogući efikasniji i lakši pristup izvorima kapitala u okolnostima njihove smanjene likvidnosti usljed ekonomskih poremećaja prouzrokovanim pandemijom virusa korona“

Ovim se omogućuju ne samo Elektroprivredi, nego i svim drugim većinskim akcionarima i akcionarskim društvima koji su kroz razne malverzacije krali pare iz firme da to sada dodatno urade i dodatno unište male akcionare”, kažu finansijski stručnjaci.

Obzirom da bi, po zakonu, predlagač ovog rješenja trebala biti Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske, obratili smo se ovoj instituciji sa više pitanja.

Odgovor koji smo dobili jeste da je obrađivač i predlagač dopuna zakona Vlada Republike Srpske, odnosno resorno ministarstvo unutar Vlade, te da Komisija nije pokrenula inicijativu za donošenje navedenih dopuna Zakona o tržištu hartija od vrijednosti.

Nažalost, ostali smo uskraćeni za komentar samog zakonskog rješenja, odnosno koliku štetu nanosi malim akcionarima: „Komisiji za hartije od vrijednosti Republike Srpske nije dostavljen prijedlog izmjena i dopuna Zakona o tržištu hartija od vrijednosti, te se ne možemo ni izjašnjavati o novim ponuđenim zakonskim rješenjima, osim što pretpostavljamo da je težnja zakonodavca unapređenje tržišta hartija od vrijednosti Republike Srpske“.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.