Direktorica Mica plaćala vozača da broji i razvrstava promotivni materijal

Institucije BiH godišnje angažuju na stotine osoba preko ugovora o djelu i podijele na stotine hiljada maraka budžetskog novca, pravdajući se kako im nedostaje kadrova koji bi te jednokratne zadatke obavili.

Novac se dijeli bukvalno za sve i svašta, što pokazuje i primjer iz Agencije za promociju stranih investicija (FIPA) BiH, gdje je direktorica Milica Mrković (SNSD) pretprošle godine plaćala osobu za brojanje i razvrstavanje promotivnog materijala.

Naime, ona je u ljeto 2020. godine angažovala Miloša Gajića, svog sadašnjeg vozača i sa njim potpisala ugovor o djelu kojim se on obavezao da mijenja drugog vozača koji je bio na godišnjem odmoru, kao i da usput vrši prebrojavanje.

Za te poslove, dobio je nešto preko 1.000 maraka.

Pravdajući ovaj angažman, Markovićeva je navela kako je on brojao 20 različitih vrsta promotivnog materijala i razvrstavao ga prema nazivu, količini i vremenskom periodu štampanja.

Cilj navedenog bio je da novoimenovani rukovodilac stekne uvid u raspoloživi, iskoristivi promotivni materijal Agencije, kao i da se oslobode prostorije predvidene za čuvanje promotivnog materijala koji više nije iskoristiv”, navela je ona u odgovoru na poslaničko pitanje koje joj je upiutila parlamentarka Mirjana Marinković-Lepić.

Gajić je pored mnogobrojnih brošura, između ostalog brojao i zastavice sa logom agencije (tri komada), Kese sa FIPA logom (185 komada), USB stikove (200 komada), kao i olovke (250 komada), ali i naljepnice i omote za CD-ove, flajere i papirne fascikle.

Leutar.net Direktorica Mica plaćala vozača da broji i razvrstava promotivni materijal

S obzirom da npr. korice brošure izgledaju identično, nije naznačeno vrijeme štampanja, uvidom u stranicu sa makroekonomskim pokazateljima uočeno je postojanje materijala štampanih u tri različita vremenska perioda, što je zahtjevalo dodatno vijeme za provjeru perioda štampanja, kako bi mogli izdvojiti promotivne materijale u kojima statistički podaci nisu aktuelni”, navela je Markovićeva.

Inače, angažovanje brojača pokazuje je i kako Agencija za promociju stranih investicija nema predstavu šta ima u svojim ladicama i policama.

Podsjećamo, o Ugovorima o djelu kao i načinu na koji se oni zloupotrebljavaju portal CAPITAL je pisao krajem 2020. godine, a kao primjer nam je poslužila Direkcije za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA).

Naime, njen direktor Čedomir Šušnjar je odmah po preuzimanju funkcije potpisao više ugovora o djelu bez stvarne potrebe i zakonskog uporišta.

Kao se ispostavilo, ugovori su dodjeljivani za one poslove koji su već u opisu radnih mjesta zaposlenih u Direkciji i poslužili su kao pokriće direktoru da grupu sebi bliskih ljudi počasti o trošku države.

Izvor: CAPITAL: D. Tovilović

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.