Njemačka Ukrajini šalje šljemove: „Hoće li nas dalje podržati jastucima?“

BERLIN – Dok neke evropske zemlje već šalju ili razmatraju slanje oružja Ukrajini, Njemačka namjerava da „pomogne“ sa 5.000 šljemova za vojnike, a gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko pita „kako li će Njemačka ukrajinski narod podržati dalje – jastucima?“.

Ministarka odbrane Njemačke Kristine Lambreht kazala je nakon sjednice Odbora Bundestaga za odbranu da se radi o jasnom signalu i poruci: „Uz vas smo“.

Ona je pozdravila ponovno pokretanje razgovora o rješavanju ukrajinskog konflikta.

„Radimo na tome da se taj konflikt usred Evrope reši mirnim putem“, kazala je Lambreht.

Ukrajina je u više navrata zatražila od evropskih zemalja, a tako i Njemačke, pomoć u oružju kako bi se odbranila od mogućeg napada Rusije, ali je ta pomoć odbijana od zvaničnog Berlina.

Ukrajinska vlada zatražila je pismom upućenom Ministarstvu odbrane Njemačke 19. januara pomoć u opremi i navela je, između ostalog, i potrebu za šljemovima i zaštitnim prslucima.

Kličko je, međutim, izrazio nerazumijevanje zbog ponašanja Berlina.

„Nemam riječi za ponašanje njemačke vlade“, kazao je za dnevnik Bild i dodao: „Ministarka odbrane očigledno nije razumjela da imamo posla sa odlično opremljenom ruskom vojskom, koja u svako doba može započeti dalju invaziju Ukrajine. 5.000 šljemova su vic. Kako će nas Njemačka dalje podržati? Možda jastucima“.

Izvor: Tanjug

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.