Totalna dominacija: Amerikanci uporedili ruski Su-35 sa bazičnom verzijom lovca Su-27

Internet portal Military Watch napravio poređenje ruskog lovca Su-35 sa njegovom bazičnom verzijom koju i dalјe koriste pojedinice zemlјe iz neposrednog okruženja Ruske Federacije, i predstavlјaju kao njihov najbolјi avion. Američki autori su tom prilikom procenili šanse ovih borbenih letelica ukoliko ako bi došlo do njihove međusobne konfrontacije u vazduhu.

Autor napomnje da Ukrajina od 2014.godine pokušava da poveća broj svojih operativnih borbenih letelica. Međutim, dok su njene vazduhoplovne snage nekada bile među prvih pet na svetu zahvalјujući nasleđu Sovjetskog Saveza, godinama je sve to protraćeno. Na primer, početkom devedesetih godina flota borbenih letelica su se nalazile u sastavu ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva sa sastojala od više od 1000 različitih mašina, dok ih sada ime jedva stotinjak.

Leutar.net Totalna dominacija: Amerikanci uporedili ruski Su-35 sa bazičnom verzijom lovca Su-27
Ukrainian Air Force Su-27

Od tog broja otprilike jedna eskadrila (14 jedinica) se sastoji od aviona Su-24M sa veoma ograničenim mogućnostima kada je u pitanju borba u vazduhu, dok se ostale svode na lovačke aparate MiG-29 i Su-27. Poslednji spada u kategoriju najbolјih borbenih aviona Sovjetskog Saveza, u vreme njegovog raspada. To je teška letelica sa veoma velikim doletom i respektabilnom nosivošću ubojnog tereta. Međutim, Ukrajina nije imala sredstava da ga podigne na viši tehničko-taktički nivo.

Što se tiče Rusije na bazi ove letelice razvijena je duboko modernizovana verzija Su-35 koja je u operativnu upotrebu uvedena 2014.godine. Uprkos činjenici da sama letelica ima praktično isti oblik ona u odnosu na svog prethodnika ima niz tehničkih prednosti u praktično svakom pogledu. Nјegov letni zmaj je izgrađen od daleko čvršćeg i lakšeg materijala (ima dosta kompozita) koji uopšte nisu upotreblјavani na bazičnim verzijama lovca Su-27, kakav se nalazi u posedu Ukrajine. Na ovaj način je smanjena vidlјivost aviona, dok sa druge strane Su-35 može da ponese značajno više goriva što mu dodatno povećava operativni dolet. U kombinaciji sa motorom AL-41, koji ima veći potisak i mogućnost upravlјanja vektorisanim mlaznicama, letne performanse Su-35 postaju znatno veće od onih kod Su-27.

Ipak po rečima autora ovog tekta najznačajnija prednost Su-35 u odnosu na Su-27 je njegova avionika: stari avion koristi zastareli radar koji je relativno lako ometati u savremenim uslovima vazdušne bitke. Modernizovani naslednik koristi avionski radar Irbis-E sa faznom antenskom rešetkom. Domet detekcije cilјeva sa efektivnom površinom rasejanja od tri kvadratna metra za Su-27 je svega 80 km, dok je domet otkrivanja takvih cilјeva radarom Irbis-E čak 400 km. Dakle 5h veći.

Leutar.net Totalna dominacija: Amerikanci uporedili ruski Su-35 sa bazičnom verzijom lovca Su-27
Russian Air Force Su-57 and Su-35 Fighters

Opto-elektronska stanica (OLS) koju koristi Su-35 je takođe po svojim tehničko-taktičkim mogućnostima daleko kvalitetnija od one koju koristi Su-27 ukrajinskog RV. Ona može da uoči svoj cilј na dalјini i do 90km, dok sa druge strane starija verzija nema šta da traži kada su u pitanju dalјine 50+km. „35-ica“ je u stanju da upotreblјava savremene sisteme sa elektronsko ratovanje „Hibini-M“ i opremlјen je mnogo savremenijim sistemima upravlјanja, komunikacije i prenosa podataka.

Na ovaj načim prema rečima američkog sajta Military Watch, pilot na jednoj Su-35 ima daleko superioriji uvid u taktičku situaciju u odnosu na praktično polovinu lovačko-presretačke eskadrile uslovnog neprijatelјa, koja koristi bazične varijante Su-27.

Druga posebna oblast je naoružanje

U potencijalnom vazdušnom okršaju i jedan i drugi avion će se uglavnom oslanjati na rakete R-77 i R-27, od kojih prva ima aktivnu radarsku glavu za samonavođenje, dok druga, starija, koristi poluaktivni tip navođenja na cilј. Poslednja se osim Rusije proizvodi i na teritoriji Ukrajine, što pretpostavlјa da ukrajinska vojna industrija vima potencijal da istu unapredi što nije slučaj sa drugim tipovima raketnog naoružanja klase vazduh-vazduh.

Ono što Su-35 daje osetnu prednost je raketa velikog dometa R-37M koja značajno premašuje domete gore pomenutih raketa i koja poseduje samonavođenu aktivnu radarsku glavu koja u završnici svoje putanje (koja može da dostigne 300+km) detektuje svoj cilј i usmerava se na njega.

Zahvalјujući upravlјivim mlaznicama koje omogućavaju Su-35 vrhunske manevarske karakteristike, kojima teško mogu da pariraju i najsavremniji avioni današnjice, svaka bliska vazdušna bitka sa ukrajinskim Su-27 bi bila unapred poznata.

Konačno, ruski lovac Su-35 je projektovan za borbu sa lovcima pete generacije i prema rečima američkog medija Military Watch ima ogromnu prednost u odnosi na ukrajinske lovce Su-27. Čak i u slučaju značajne brojčane nadmoćnosti ukrajinskih lovaca Su-27 u odnosu na Su-35 veliko je pitanje kako bi se vazdušna bitka završila.

Izvor: Russia Beyond

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.