Otac i sin 40 godina držali ličnog roba zaključanog u šupi (VIDEO)

Čovek, koji je sada u šezdesetim godinama, veći deo svog života proveo je u mračnoj, drvenoj šupi u karavan parku kod Hadrijanovog zida severno od Karlajla.

Piter Svejls mlađi (56) iz Velike Britanije priznao je da je iskorišćavao ranjivog radnika i izjasnio se krivim za moderno ropstvo u ponedeljak pred sudom u Karlajlu, preneo je BBC.

Prema pisanju medija, vlasti su spasile porobljenog muškarca iz šupe nakon anonimne dojave. Vlasti su pronašle muškarca, koji je tad imao 58 godina, u mračnoj šupi bez svetla ili grejanja. Prema njihovim rečima, šupa je bila u „potpunom mraku“ kada su otišli da ga spasu.

Piter Svejls je inicijalno optužen za držanje čoveka u ropstvu zajedno sa svojim ocem, Piterom starijim, koji je umro pre suđenja.

Prethodno su se obojica izajsnili da nisu krivi za zaveru da dogovore ili organizuju putovanje žrtve između 2015-2019. kako bi ga eksploatisali.

Nadležni su rekli da je druga šupa, u kojoj je spavao njihov pas, bila u daleko boljem stanju nego prostor u kojem je boravio radnik.

Na saslušanju je rečeno da je radnik spavao na podu sa prljavim jorganom, a na šupi je postojao samo jedan prozor koji nije mogao skroz da se zatvori.

Svejls je u pritvoru i biće izveden pred sud radi izricanja kazne 4. februara.

U najnovijem informisanju javnosti o žrtvi, tužilac Barbara Vebster je rekla: – Ima smeštaj kojim je izuzetno zadovoljan. Redovno je u kontaktu sa ljudima. Ima negovatelja koji dolazi i proverava ga. Biće zbrinut do kraja života.

– Prva u mom umu je ipak žrtva. Setimo se da je eksploatisana čitav svoj odrasli život do pre svega nekoliko godina. Sada je ušao u šezdesete godine… Četiri decenije je držan kao rob – rekao je policijski istražitelj Martin Plimer.

Policija je sa nalogom za pretres došla u karavan park 3. oktobra 2018, kad su pronašli zelenu, drvenu šupu. Pokucali su na vrata i kad su ušli zatekli su unutra čoveka koji im je rekao da tu živi već 40 godina. Policija je navela da je šupa “u lošem stanju”, da jedan prozor ne može da se skroz zatvori i da nema grejanja.

Tokom ispitivanja čovek je rekao da je radio na farmama i da su mu plaćali 10 funti dnevno. Svejls mlađi je uhapšen u aprilu 2019, a kasnije je optužen zajedno sa ocem. Žrtva je uvedena u vladin program i sada živi u smeštaju van Kambrije uz obezbeđenu pomoć.

– Za sve godine koliko sam u policiji nikad nisam čuo za slučaj modernog ropstva, a da je eksploatacija trajala toliko dugo – istakao je Plimer, dodajući da mu je drago što je Svejls “konačno uradio pravu stvar i priznao krivicu”.

– Žao nam je što će žrtva imati traume zbog ovog iskustva čitavog svog života – dodao je.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.