Mediji: Šmit predlaže sankcije protiv Dodika

SARAJEVO – Visoki predstavnik kojeg Republika Srpska ne priznaje Kristijan Šmit smatra da je moguć dogovor unutar EU-a o uvođenju sankcija srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku. Šmit je nedavno rekao da bi sankcije bile dobra opcija, piše austrijski Standard.

List dalje piše kako je „Bosna i Hercegovina od jeseni u najgoroj krizi od završetka rata 1995. godine, jer su Dodik i njegova stranka SNSD preduzeli konkretne korake na eliminaciji zajedničkih državnih struktura.“

„Međutim, EU se nije pridružio ovim američkim sankcijama. U EU postoje političari poput mađarskog premijera Viktora Orbana, koji čak podržavaju Dodika. Druge države, poput Austrije, zabrinute su zbog austrijskih kompanija koje su zastupljene u RS-u, ali diplomati takođe kažu da su zabrinuti zbog negativnih reakcija Srba u Beču. Njemačka se s druge strane aktivno zalaže za sankcije Dodiku“, piše Standard.

Male šanse za dogovor

Isti list takođe piše o tome da bi ove sedmice trebali biti nastavljeni pregovori o ustavnoj reformi u BiH.

„Ove sedmice počinje nova runda pregovora o reformi izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, koju su pokrenuli EU i SAD. Dosadašnji pregovori nisu dali nikakve rezultate. Osim tehničkih izmjena kojima se trebaju spriječiti prevare i koje ne zahtijevaju ustavne izmjene, hrvatski HDZ želi osigurati da ubuduće samo jedan od njegovih predstavnika može sjediti u državnom Predsjedništvu kao hrvatski član“, piše Standard.

Standard piše da trenutno srpskog člana biraju Srbi, bošnjačkog člana Bošnjaci, ali hrvatskog člana nije izabrala većina Hrvata.

„Iako to ne predstavlja diskriminaciju i ustavno je, za mnoge Hrvate ostaje politički neprihvatljivo“, piše Standard.

Pomenuti list ocjenjuje da se „kompromis u cijeloj stvari čini malo vjerovatnim“, prenosi DW.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.