Dodik: Vraćamo se u institucije ako se bude kažnjavalo nazivanje naroda genocidnim

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik obratio se novinarima u Sarajevu nakon sastanka s američkim i europskim diplomatama na temu izmjene Izbornog zakona BiH.

Kazao je da su im domaćini iznijeli agendu razgovora. Naveo je kako on neće ići u Neum te da je ovo polje gdje se „trebaju dogovoriti Bošnjaci i Hrvati“.

„Konstitutivnost naroda mora ostati. To se ne smije dirati. Ova stavka gdje se dodaje odrednica ostali iz bošnjački, hrvatski i srpski malo jeste goropadna ali ona rješava taj problem koji imamo. Želimo da omogućimo da Srbi biraju svoje predstavnike u Domu naroda Federacije BiH, a ne kako je to do sada bilo“ istakao je Dodik.

Dodao je kako je bilo razgovora o deeskalaciji političke krize.

„Mi ćemo održati sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj ćemo razgovarati o političkoj situaciji u zemlji. Zvali smo Izetbegovića i Čovića, ali Izetbegović ima neka svoja razmišljanja. Dat ćemo prijedlog da se usvoji zakon kojim će se zabraniti da se bilo koji narod naziva genocidnim. Ako za to bude volje, mi smo spremni da se vratimo u institucije BiH“, poručio je Dodik, te dodao:

Inzkov zakon će ostati za poslije, mi smo i dalje protiv toga, to je neprihvatljivo, ali ćemo se vratiti u institucije ako se usvoji zakon koji sam spomenuo, rekao je Dodik.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.