Austrija mijenja mjere. Ukida lockdown za nevakcinisane: „To više nema smisla“

LOCKDOWN za nevakcinisane prestaje sljedećeg ponedjeljka, objavila je austrijska vlada.

Vlada to opravdava trenutno stabilnim brojem pacijenata u bolnicama. „Omikron nema toliko uticaja na bolničke kapacitete koliko se strahovalo“, objavila je vlada. Stručnjaci u povjerenstvu GECKO, koji je osnovan za borbu protiv pandemije, također su rekli da lockdown „više nema smisla“. 

Kancelar Karl Nehammer i ministar zdravstva Wolfgang Mückstein najavili su djelomično popuštanje mjera nedugo nakon što je objavljeno da je u Austriji srušen novi rekord broja novozaraženih. No vlada situaciju u bolnicama i na odjelima intenzivne njege ocjenjuje „zasad opuštenom“, prenosi Kronen Zeitung.

Ima još nekih promjena mjera, a ovo su najvažnije:

  • Zabrana kretanja za necijepljene prestaje 31. januara u ponoć
  • Kafići i restorani smiju raditi do 22 sata
  • Pravilo 2G nastavlja se primjenjivati ​​u većini područja (u gastronomiji, u trgovini bez nužde…)
  • Od 1.2. propisani minimalni razmak između drugog i trećeg cijepljenja smanjuje se sa 120 dana na 90 dana
  • Od 1.2. promijenit će se i valjanost covid-potvrda – od tada će potvrda o cijepljenju za prvu seriju cijepljenja (dva cijepljenja ili oporavak plus jedno cijepljenje) vrijediti šest mjeseci.

„Jedna od najstrožih mjera“

Lockdown za necijepljene je „jedna od najstrožih mjera koje se mogu poduzeti“, stoji u priopćenju za medije. „Malo je zemalja s tako strogim mjerama kao što je Austrija“, dodaje se.

Napominje se da opasnost od korone još nije gotova. „Stoga je ipak potreban oprez“, rekao je Nehammer. Uputio je apel onima koji još nisu cijepljeni: „Nemojte čekati da cijepljenje postane obavezno. Iskoristite priliku i cijepite se. Cijepljenje štiti vas, štiti one oko vas, a štiti i cijelu zajednicu.“

Nova pravila za ulaz u zemlju

Austrija je prije dva dana uvela i nova pravila za ulaz u zemlju prema kojima više ne kvalificira neke zemlje posebno rizičnima zbog omikrona, nego uvodi nova pravila koja vrijede za sve. 

Izvor: Buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.