BiH je siromašna država sa visokim cijenama

Prema podacima sajta Numbeo, najveće svjetske baze podataka o troškovima života, životni troškovi u BiH u odnosu na zemlje regiona su najniži, a sa tim se sigurno ne bi složili bh. građani, jer cijene robe i usluga stalno rastu, a plate bh. građana evidentno ne prate ova skoro svakodnevna poskupljenja.

Naime, prema podacima Numbea, procijenjeni mjesečni troškovi četvoročlane porodice su 2.849 KM, a za jednu osobu oko 850 KM, i to bez stanarine, a kada uzmemo u obzir da je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna plata u BiH u novembru 2021. godine iznosila oko 1.000 KM, jasno je da građani bh. jedva krpe kraj s krajem.

Republička agencija za statistiku juče je objavila podatke da je ukupan indeks potrošačkih cijena u Srpskoj, u decembru 2021. godine, u odnosu na prethodni mjesec, viši za 0,5 odsto, dok je u odnosu na decembar 2020. godine u prosjeku viši i za 5,9 odsto. Nadalje su naveli da je prosječna mjesečna plata nakon oporezivanja u Srpskoj isplaćena u decembru 2021. godine iznosila 1.038 KM te da je nominalno veća za šest odsto, realno za 0,1 odsto.

„Dok je u odnosu na novembar 2021. nominalno veća za 0,8 odsto, a realno za 0,3 odsto“, naveli su u Agenciji za statistiku RS, dodajući da je prosječna mjesečna bruto plata u novembru prošle godine iznosila 1.587 KM.

Prema mišljenjima ekonomskih stručnjaka, ali i sindikalaca i Udruženja potrošača, BiH je siromašna zemlja, koja ima veliki uvoz strane robe, te se procjenjuje da sigurno oko 50 odsto porodica ima nedostatak sredstava za normalan život.

Prema mišljenju Aleksandra Ljuboje, ekonomskog analitičara, bh. društvo je siromašno društvo. On kaže da je to počelo mnogo ranije, jer je naš individualni i društveni standard veoma nizak.

Kako je za „Nezavisne novine“ kazala Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, evidentno je da imamo izuzetno ekspanzivan i jak rast troškova osnovnih životnih namirnica, ali i energenata.

„Činjenica je da imamo različite cijene istih proizvoda istih proizvođača u zavisnosti gdje kupujemo. Druga činjenica je da simboličan rast plata, odnosno odluka Vlade RS da se dio bruto plate prebaci u korist povećanja plata jeste apsolutno nedostatna da bi mogli da se pokriju troškovi života“, rekla je Mišićeva.

Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača „Klub potrošača“ Tuzla, navela je da je upitno da li se potrošačka korpa koja se procjenjuje na više od 2.000 KM može zadovoljiti platama od 1.000 KM primanja.

„Činjenica je da imamo sigurno oko 70 odsto ljudi koji se približavaju kategoriji siromaštva, ali ne može se reći da nas 70 odsto gladuje, međutim sasvim je sigurno da više od 50 odsto porodica ima nedostatak sredstava za normalan život“, rekla je Bulićeva za „Nezavisne novine“, dodajući da je istina da BiH ima nešto niže cijene određenih proizvoda u odnosu na Sloveniju i Hrvatsku, ali da te cijene što se ide južnije na Balkan padaju.

„Nismo sa najnižim cijenama, ali bih rekla da smo sa nižim prosječnim cijenama neke robe. Recimo, suncokretovo i sojino ulje i maslac su skuplji kod nas nego u Njemačkoj“, kazala je Bulićeva, pišu Nezavisne.

Izvor: Nezavisne

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.