Mnogo veća od „četiri i nešto“: Kolika je plata Dodika i ostalih članova Predsjedništva BiH?

Plata članova Predsjedništva BiH nije „četiri i nešto“ kako je nedavno izjavio Milorad Dodik, nego debelo prelazi 5.000 maraka.

Prema Zakonu o platama i naknadama u institucijama BiH, osnovna plata utvrđuje se množenjem osnovice za obračun plate i pripadajućeg koeficijenta.

Članovi Predsjedništva imaju najveći koeficijet, on iznosi 10. Osnovica za obračun plata u institucijama BiH je 475,69 KM, što znači da je osnovna plata svakog od tri člana Predsjedništva BiH 4.766,9 KM.

Međutim, konačnom zbiru dodaje se i određeni procenat u zavisnosti od godina radnog staža, i to kao dodatak 0,50 odsto na osnovnu platu za svaku započetu godinu efektivnog staža, a najviše do 20 odsto od osnovne plate. Tako piše u pomenutom Zakonu.

Budući da ni jedan od članova Predsjedništva BiH nije sa kratkim radnim stažom, za pretpostaviti je da im je osnovna plata po osnovu staža uvećana približno 20 odsto, dakle još do 900 KM. U prevodu, mjesečna neto plata člana Predsjedništva BiH je do 5.700 maraka.

Naravno, svi zaposleni u institucijama BiH imaju pravo na naknade za topli obrok, prevoz, odvojen život i ostalo, u zavisnosti od svakog pojedinačno. Te naknade ne ulaze u platu, ali ukupna mjesečna cifra može da dostigne još 1.000 maraka.

Podsjećamo, na posljednjoj konferenciji za medije, novinarka je pitala Milorada Dodika kolika mu je plata.

– Četiri i nešto, ja finansiram tri studenta iz svoje plate. Zatekli ste me. Molim vas, dostavite sve oko moje plate. Oko četiri nešto, a da li bruto ili neto, nemam pojma – rekao je tada Dodik.

Izvor: srpskainfo.com

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.