Srbija puni magacine, a Srpska svoje ispraznila davno!

U državnim rezervama Srbije trenutno ima dovoljno merkantilne pšenice, kukuruza, a da treba još nabaviti bijelog oljuštenog pirinča, šećera, soli i ribljih konzervi…  Republika Srpska svoje davno ispraznila…

– Država mora da bude spremna da svojim građanima obezbijedi sve, a rezerve su posebno važne u aktuelnoj situaciji u svijetu, ocijenio je sinoć predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, za TV Pink, rekao da u državnim rezervama trenutno ima dovoljno merkantilne pšenice, kukuruza, a da treba još nabaviti belog oljuštenog pirinča, šećera, soli i ribljih konzervi.

„Dao sam nalog da se ne popunjavaju samo trupne rezerve ili ratne rezerve“, podvukao je on.

Ukazao je da treba povećati rezerve goriva na 50 odsto, a tako i kerozina.

„U ovakvim svjetskim prilikama je to veoma važno. Od ovoga što kupujemo gasa pomalo pumpamo u skladišta. Ali mnogo trošimo. Vazno da se sada ponašamo domaćinski“, objasnio je on.

Kazao je da ocu često kaže da su prošla vremena da ne mora da drži kanticu masti, brašna i rakije ispod stepenica, dodajući da je to domaćinska navika, ali i kompleks prošlih vremena.

Rekao je da je država uspjela da zaustavi rast cijena osnovnih namirnica, a to je moguće samo ako imate dobre finansije.

„Nemamo problema s novcem. Imamo najviše rezerve zlata u našoj istoriji. Moramo posebno energentima da se obezbijedimo. Mazuta imamo dovoljno. A kupili smo još 25.000 tona koji stižu uskoro. Moramo i druge da nabavljamo. Ako se bude dalje razvijala situacija ka totalnom sukobu Bog zna šta će sve da nedostaje“, istakao je on.

Ovo je dokaz da u Srbiji sistem funkcioniše i da se vodi računa o svemu, što se posebno pokazalo i u vrijeme pandemije.

U Republici Srpskoj u odnosu na Srbiju je katastrofalno stanje kada su u pitanju kratkotočni, a ne dugoročni planovi.

Da je tako treba se sjetiti početka pandemije, kada u ovdašnjim bolnicama nije bilo ni stalaka za infuziju, a kamoli ostale potrebne medicinske opreme, nego se u prvim danima tražila pomoć Srbije…

Republika Srpska je jedinstvena zemlja u kojoj nema robnih rezervi, jer se to preduzeće već godinama nalazi u stečaju i niko nije odgovarao zbog toga.

Robne rezerve u Republici Srpskoj ne postoje više ni u zakonu, jer je ova Vlada da bi sakrila „bruku“ i nedomoćinsko ponašave prethodnih SNSD vlada, odnosno kadrova koji su uništili robne rezerve, donijela zakon o interventnim nabavkama…

U slučaju uočenih poremećaja, neke vanredne situacije, tada Vlada Republike Srpske donosi Odluku kojom proglašava postojanje ozbiljnih poremećaja na tržištu, a finansijska sredstva za interventne nabavke proizvoda koji nedostaju obezbjeđuju se u budžetu Republike Srpske.

A budžet Republike Srpske svojim većim dijelom čine kreditna zaduženja, često sa nepovoljnim kamatama.

Kada se uzmu sve ove činjenice, ovdašnjem narodu ne preostaje ništa drugo nego po onoj narodnoj „uzdaj se u se i u svoje kljuse“.

(BN Foto: Ilustracija)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.