Istraga u vezi „atentata“ na Vučića vodi i prema Srpskoj

Direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbjednost Darko Trifunović u izjavi BN TV kaže da dosadašnja istraga u vezi pripreme „atentata“ na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića pokazuje da kriminalni putevi vode i do Republike Srpske.

„To je potpuno nevjerovatno da su oni imali skup na Jahorini uz saznanje MUP-a Republike Srpske, ali to će neko morati da objasni predsjedniku Vučiću šta su to pripadnici narko-kartela radili na Jahorini prošle godine i koji su to političari iz Republike Srpske imali skaj telefone, na koga se odnose te prijetnje i ko su bili jataci Zviceru na teritoriji Republike Srpske“, kazao je Trifunović i naglasio:

„Kakve su političke i druge veze sa Beogradom i Srbijom i da li će to uticati na odnos Beograd – Banjaluka u budućnosti ako se utvrdi da jedna od prijetnji da određeni
krugovi koji štite Zvicera se nalaze na teritoriji Republike Srpske i da vlasti Republike Srpske, pod uslovom da se utvrdi da je sve ovo tačno što ja pričam, nisu preduzele odgovarajuće korake“.

Pa naravno, kaže on, nismo dobili obavještenje odakle ono oružje koje je pronađeno u Beogradu, oružje velikog kalibra, mine i ručni bacači.

„Ni do dan danas nismo dobili odgovor odakle to oružje, a opet operativna saznanja govore u prilog tome da tragovi idu zapadno od Srbije“, kazao je Trifunović u izjavi BN TV.

Prema njegovim riječima, to sve treba istražiti .

„I mi ćemo učiniti sve u operativi, ali i mi u nauci, da zaštitimo predsjednika Republike Srbije, to je institucija koju mora da zaštiti svaki građanin Srbije“, kazao je Trifunović.

On je rekao da u okviru te kriminalne organizije, koja nije još demontirana, ima više grupa i da nije otkrivena politička pozadina.

„Postoje indicije da ima odmetnutih grupa… Mi nismo do kraja dobili odgovor odakle oružje u Srbiji, ko je zapravo šef Velji Nevolji da li je sam Zvicer ili neko drugi i ko rukovodi tom čitavom organizacijom“, kazao je Trifunović.

Mi moramo da vidimo ko su, kaže on, politički nalogodavci i ko stoji iza ovih organizovanih grupa i te same organizacije.

„Ako se utvrdi kao tačnom informacije, koje je dala američka DEA, da određeni političari u Republici Srpskoj, za koje postoji indicije da su imali i koristili „skaj“ telefone, prošire ka kriminalnoj mreži,što će imati nevjerovatne posljedice i na Bosnu I Hercegovinu, ali i na određene odnose u samom regionu“, kazao je Trifunović.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je sinoć da je kriminalna organizacija na čijem je čelu crnogorski državljanin Radoje Zvicer, jedan od vođa „kavačkog klana“, planirala ubistvo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vulin je kazao da je posredstvom Evropola i sluzbenih vidova komunikcije između policija, 14. januara srpska policija dobila informaciju pod oznakom hitno o postojanju organizovane kriminalizovane grupe koja koja ima za cilj ubistvo, atentat na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Podsjetimo da su prošle godine u akciji MUP RS uhapšeni pojedini pripadnici kavačkog klana, koji su se skrivali u Banjaluci, a da je na Jahorini boravila i supruga vođe kavačkog klana Tamara Zicer…

Takođe, policija je prošle godine uhapsila trojicu kavčana na Jahorini, koje je potom deportovala u Crnu Goru.

Izvor: BN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.