“Imali smo sistem koji je bio odličan i razvalili smo ga. Elektroprivreda Republike Srpske ide putem bez povratka”

Dešavanja u Elektroprivredi Republike Srpske već danima su glavna tema u Republici Srpskoj.

Nakon najave dokapitalizacije Hidroelektrana na Trebišnjici, koju vodeći ekonomski i finansijski stručnjaci ocjenjuju kao privatizaciju najboljeg sadašnjeg i budućeg proizvodnog objekta kojim Elektroprivreda Republike Srpske raspolaže, u javnosti se ove sedmice pojavila vijest i o promjeni vlasničke stukture još jednog objekta u vlasništvu ERS-a.

Riječ je o Solarnoj elektrani Trebinje.

Kako je medijima rekao Ljubiša Krunić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, došlo je do promjene vlasničke strukture koncesionara Solarne fotonaponske elektrane ‘’Trebinje 1’’ prema kojem 70% vlasničkih prava u pomenutom koncesionaru sa dosadašnjeg vlasnika Elektroprivrede Republike Srpske prenosi na mađarsku firmu ‘’Lugos Renewables’’.

Komentar o stanju u ovom javnom preduzeću zatražili smo od predsjednika Sindikata ERS-a, Zorana Mićanovića.

Kako nam je rekao Sindikat o ovim potezima rukovodstva ERS-a uopšte nije informisan iako su to dužno učiniti po odredbama Kolektivnog ugovora ERS-a.

“Nas uopšte ne doživljavaju kao partnere”, jasan je Mićanović i kaže da je njegovo lično mišljenje da ERS ide putem bez povratka.

“Imali smo sistem koji je bio odlično uređen i taj sistem smo razvalili. Zavisna preduzeća rade ostrvski, svako za sebe. Matično preduzeće svu dobru izvoznu cijenu prisvaja sebi, a proizvođači se guše. Ugasićemo dva najveća proizvodjača Gacko i Ugljevik koji proizvode 65% električne energije u Republici Srpskoj i postaćemo zavisni od uvoza električne energije i kilovat ćemo plaćati po 40 pf/kilovatu”, jasan je Mićanović.

Takođe skreće pažnju i da je Sindikat u više navrata javno ukazivao na katastrofalan način vođenja ERS-a, a da uprkos tome niko ništa nije preduzeo.

“Zasto? Zato što u našoj RS imaju lobisti koji su dobro placeni da razvale sistem ERS-a,i da mi postanemo zavisni od uvoza. Dokapitalizacija je jasna za HET i promjena vlasništva u Solarnoj elektrani je paket za svježi novac”, zaključuje Mićanović.

Navedimo i da je u toku skupština akcionara HET-a na kojoj bi trebalo da se usvoji odluka o dokapitalizaciji HET-a emisijom akcija za čak 435 miliona maraka, što je po ocjeni stručnjakanije privatizacija na mala vrata. 

„Dokapitalizacija HET-a sa iznosom većim od vrijednosti kapitala suštinski predstavlja privatizaciju HET-a na mala vrata jer će preko 50% budućeg vlasništva biti u tuđim rukama pod uslovom da se Mješoviti holding ne pojavi kao kupac značajnog paketa“ pojasnio je ekonomista Damir Miljević ranije za BUKU.

Izvor: Buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.