Borci se „digli“ protiv Vlade: Dosta poniženja!

Borci traže poništavanje vladine odluke o utvrđivanju osnovice za obračun novčanih primanja boračkih kategorija za ovu godinu. Smatraju da je to omalovažavanje boračkih kategorija stanovinštva.

Gradske boračke organizacije Banja Luka, Prijedor, Gradiška, Derventa i Bijeljina, te Opštinske boračke organizacije Donji Žabari, Pelagićevo, Lopare, Šamac, Modriča, Vukosavlje, Brod, Stanari, Teslić, Prnjavor, Кostajnica, Кozarska Dubica, Jezero, Кneževo, Mrkonjić Grad, Drvar – Istočni Drvar, Petrovac, Ribnik,  Udruženje RVI Brčko Distrikt, Udruženje PPB Brčko Distrikt, Udruženje boraca i ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca Grahovo izražavaju svoje nezadovoljstvo i ogorčenje najnovim odlukama Vlade Republike Srpske kojima su utvrđene osnovice za obračun novčanih primanja boračkih kategorija za tekuću 2022. godinu.

Ovo se kaže u saopštenju pet gradskih i 21 opštinske boračke organizacije Republike Srpske.

Navodi se da način vrednovanja doprinosa i zasluga boračkih kategorija u odbrambeno-otadžbinskom ratu izražen kroz novčani ekvivalent u pomenutim odlukama predstavlja omalovažavanje čitave boračke populacije.

„S tim u vezi pomenute Gradske i Opštinske boračke organizacije ograđuju se od poslednjeg saopštenja Boračke organizacije Republike Srpske u kome se iznosi niz pohvala i hvalospjeva u kontekstu pomenutih odluka“, kaže se u saopštenju i dodaje da traže odgovor u čije ime i od strane kog organa Boračke organizacije Republike Srpske je to usaglašeno.

„Od aktuelnog rukovodstva Boračke organizacije Republike Srpske takođe tražimo da javnost upozna koje su to Gradske i Opštinske boračke organizacije zadovoljne trenutnim stanjem u kome se nalaze boračke kategorije kao i najnovijim mjerama Vlade Republike Srpske“, kaže se, između ostalog, u saopštenju pomenutih boračkih organizacija.

Naglašava se da navedenih 26 organizacija se zalažu za trajna, sistemska rješenja koja neće biti omalovažavajuća i diskriminatorska.

„Tražimo da Vlada RS donese izmjenu Uredbe o boračkom dodatku tako da svaki borac bez obzira na starosnu dob , materijalni položaj i bilo koja druga ograničenja ima pravo na mjesečni borački dodatak u skladu sa vremenom provedenim u zoni borbenih dejstava. Osnovica za obračun treba biti minimalno 5 КM. Isto tako kod ličnih i porodičnih invalidnina tražimo da postotak za obračun bude minimalno 80 % u odnosu na prosječnu neto platu u Republici Srpskoj iz tekuće godine“, stoji u saopštenju.

Vlade Republike Srpske osnovicu za obračun mjesečnog boračkog dodatka povećala je za pet odsto, a osnovica za godišnji borački dodatak ostala je na istom nivou kao prošle godine.

(BN Foto: Arhiv)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.