Skandal u Australiji: Obezbjeđenje aerodroma oduzimalo telefone putnicima

SIDNEJ – Novi skandal izbio je u Australiji nakon što su se brojni putnici požalili da im je obezbjeđenje aerodroma bez objašnjenja oduzimalo mobilne telefone i tražilo šifre za njih.

Jedan od putnika za „The Guardian“ je rekao da je morao da preda svoj mobilni i da na papiru napiše šifru, čim je stigao u Australiju poslije desetodnevnog boravka na Fidžiju.

List navodi da obezbjeđenje onda konfiskovane telefone odnosi u službene prostorije gdje se zadržavaju oko pola sata. 

„Nismo obaviješteni zašto žele da pregledaju naše mobilne. Ništa nam nisu rekli. Ovo je užasno kršenje privatnosti. Ko zna šta su gledali. Kada imaju mobilni i šifru, imaju pristup svemu, istoriji mejlova, sačuvanim šiframa, bankarskim računima, zdravstvenom osiguranju“, rekao je jedan putnik.

Ispostavilo se da australijska granična služba po zakonu može da oduzme mobilni telefon svima koji ulaze u zemlju, bez obzira na to da li su Australijanci ili ne.

Portparol pograničnih vlasti rekao je da je riječ o zaštiti australijske zajednice i da su na ovakav način prikupljene informacije rezultirale uspješnim operacijama protiv ilegalnih aktivnosti. Novinari su ovu praksu nazvali odvratnom i siledžijskom.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.