Poređenje cijena u regiji – najskuplje u Sloveniji, najjeftinije u …

Regiju, ali i ostatak svijeta ove su godine pogodila velika poskupljenja, prije svega hrane. Index.hr je izdvojio 10 prehrambenih artikala te ih uporedio sa cijenama u Hrvatskoj i susjednim zemljama kao što su Slovenija, BiH, Srbija, Mađarska i Crna Gora.

Prema tim podacima vidljivo je da je Hrvatska, nakon Slovenije, druga po skupoći i da su osnovne namirnice u Hrvatskoj skuplje od onih u na primjer Mađarskoj.

Hrvati koji žive u blizini granice s BiH, odlaze u našu zemlju po hranu s obzirom na to da je hrana znatno povoljnija nego u Hrvatskoj. Podatke su uzeli sa stranice Numbeo, koja upoređuje troškove života u svim gradovima i zemljama.

Prema podacima je vidljivo da je piletina u Hrvatskoj skuplja za oko 3 KM od one u Mađarskoj, dok je za oko 4 KM skuplja nego u BiH i Srbiji. Pola kilograma bijelog hljeba u Srbiji je čak duplo jeftinije nego u Hrvatskoj.

Dolazimo do još jednog glavnog grada u kojem je jeftinije živjeti nego u Zagrebu, a to je Beograd u kojem prosječna plata iznosi oko 980 KM, a ispada kako je za 19,40% jeftiniji. Prema procjenama Numbea, ondje mjesečni troškovi četveročlane porodice iznose 3 hiljade maraka bez najma stana.

Od svih gradova koje su upoređivali za život je najjeftinije Sarajevo u kojem je život za 22,61% jeftiniji nego u Zagrebu. Mjesečni troškovi četveročlane porodice u Sarajevu stoje oko 2.900 KM bez najamnine za stan, a za samca oko 900 KM. Najam u Sarajevu je u prosjeku 46,81% niži nego u Zagrebu.

Leutar.net Poređenje cijena u regiji – najskuplje u Sloveniji, najjeftinije u ...

Najam jednosobnog stana u centru Sarajevu stoji 500 KM, a izvan centra oko 350 KM. Trosobni stan pak košta 900 KM u centru, a izvan njega oko 600 maraka. Prosječna neto plata, kako stoji na stranici Numbeo, iznosi oko 1000 KM, dok je prosječna plata u Zagrebu duplo veća.

Izvor: Index

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.