Branka Ekmečić iz Prebilovaca najbolji student u Federaciji BiH

Ovo je priča, u prvom licu jednine, jednog od petoro djece Sojke i Miladina Ekmečić. Napisala je Branka (22), nakon završenih studija na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara. Proglašena je za najboljeg studenta u Federaciji dejtonske Bosne i Hercegovine. I druga Sojkina i Miladinova djeca, od kojih je troje steklo akademske titule, nose u svojim imenima početno slovo B; Bojana, Bojan, Biljana, Božana. “Zemlja nas hrani, oblači i školuje” znao je reći glava porodice a njegova kćerka Branka dodaje kako je “plodna svaka brazda u Prebilovcima, čudesna zemlja koja uz malo truda daje željeni rezultat“.

Piše: Branka Ekmečić / Prebilovci – selo na internetu

U Prebilovce sam došla iz izbjeglištva kao dijete od od četiri godine. Ne sjećam se puno iz prve godine života u Prebilovcima, ali je bila srećna baš kao i svaka naredna.

Leutar.net Branka Ekmečić iz Prebilovaca najbolji student u Federaciji BiH

Završila sam osnovnu školu u Čapljini, bila sam vrlo dobra učenica, mirna, povučena djevojčica koja se nije željela isticati. Nisam imala određene želje u pogledu izbora srednje škole, pa sam upisala Ekonomsku školu u Čapljini.

Počela sam marljivo učiti, jedini izazovi koje sam mogla sebi postavljati kao srednjoškolka bili su u pogledu uspjeha. Željela sam ostvariti odlične rezultate, što sam i postigla. Završila sam srednju školu kao ponos generacije, svaki razred odličnim.

Tokom cijelog školovanja nisam zapostavljala ni druge aktivnosti koje podrazumijeva aktivni život na selu. Radila sam poljoprivredne poslove s mojom porodicom. Tada sam mislila da ne provodim svaki svoj dan u razonodi kao moji vršnjaci. Danas vidim da je sve to bilo najbolje po mene.

Roditelji nisu imali posao, nas petoro djece se obrazovalo. Težili su da postanemo dobri ljudi, obrazovani, sposobni za život u svakom pogledu, što su i uspjeli bar gledajući ono što se može kvantitativno valorizovati.

Tata nije imao mogućnosti da u njegovo vrijeme završi fakultet ili neku bolju školu i to je ostalo kao jedina stvar koju nije postigao u životu, zato je uspio da već njegovo troje nastarije djece imaju diplome željene struke, Bojana je završila Nastavnički, Bojan Agromediteranski fakultet, a Biljana završava fakultet ove godine. Božana je tek deveti razred. Neko očinstvo mjeri po vrijednosti primljenih materijalnih stvari, ali složićemo se da to nije najbolji način.

Leutar.net Branka Ekmečić iz Prebilovaca najbolji student u Federaciji BiH
Čudesna zemlja koja uz malo truda bogato uzvraća. Njiva Ekmečića

Jesmo, radili smo svi na zemlji dok smo se školovali. Sjećam se jednog, najtoplijeg dana u Hercegovini toga ljeta, preko četrdeset stepeni Celzijusa, nas četvoro (Bojan, Bojana, Biljana i ja) beremo paradajz i zbijamo šale, ništa nam nije teško palo, a i zašto bi, radili smo da bi mogli imati i da bismo znali cijeniti i materijalne stvari koje ostvarimo. Sve je to sreća. Plodna je svaka brazda u Prebilovcima, čudesna zemlja, uz malo truda daje željeni rezultat.

Poslije srednje škole upisala sam Ekonomski fakultet u Mostaru. Prva pomisao okruženja bila je ‘ekonomista je previše na birou’. U pravu su, ima previše onih koji se ne trude i koji su prosječni, ali ja ne želim biti prosječna, potrudiću se da budem najbolja na željenoj poziciji koju budem obavljala. Možda sanjarim, ali sve i da ne dohvatim željenu zvijezdu ostajem u sazviježđu.

Tokom fakultetskog obrazovanja ostvarila sam dosta nagrada: Dekanovu nagradu za najbolje studente za sve četiri akademske godine do diplomskog studija, Nagradu za najbolje studente prvog ciklusa u Federaciji Bosni i Hercegovini, Zlatnu plaketu Unije studenata za akademsku 2020./2021. godinu, te kao prvi student po uspjehu u akademskoj 2020./2021. godini Rektorovu nagradu.

Postigla sam sve što sam htjela sa svoje 22. godine. Ponosna sam na svaku proteklu godinu i entuzijastično priželjkujem svaku narednu.

Veoma sam ponosna i na činjenicu da sam iz Prebilovaca, možda ne bih postigla navedeno da nisam odgojena u prebilovačkom ataru.

Sve, što se želi, može se postić, ako se to dovoljno snažno i iskreno želi

—————–

Bilješka o autoru: Branka Ekmečić, rođena je 26. januara 1999. godine u izbjeglištvu (Bileća). Završila studij na Ekonomskom fakultetu univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, gdje se trenutno nalazi na postdiplomskim studijama. Između brojnih nagrada koje su pratile Brankino školovanje od osnovne i srednje ekonomske škole u Čapljini izdvaja se nagrada za najboljeg studenta prvog ciklusa akademske 2020/2021 godine u Federaciji Bosne i Hercegovine. Živi sa roditeljima u Prebilovcim.

Publikovano na portalu Prebilovci-selo na internetu u januaru 2022. godine.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.