Cijena janjetina drastično porasla, dostupna samo dijaspori i onim s dubljim džepom

Građanin Bosne i Hercegovine sa prosječnom platom teško da može priuštiti tradicionalni specijalitet, odnosno janjeće pečenje. To nije pretjerivanje, to je realnost koja nas je zadesila protekle novogodišnje praznike u BiH.

Naime, kilogram pečene janjetine do ljetos koštao je 30,- KM, a veće za novogodišnje praznike cijena je porasla na 35,- pa i 40,- KM – što je enormno visoka cijena za prosječnog građanina Bosne i Hercegovine.

Tako je, na primjer, cijena pečene janjetine u Unsko-sanskom kantonu visokih 40,- KM – a ista situacija je u ostalim gradovima Bosne i Hercrgovine.

No, cijena nije upitna za dijasporu koja je donijela nešto novca u svoje krajeve, upitno je što istu tu pečenu janjetinu ne može dobiti svako ko je traži, što zbog cijene, što zbog nedostatka mladih janjaca.

Tako je za vrijeme novogodišnjih praznika dogodila se situacija da jednostavno mladih janjaca nije bilo što je možda razlog visoke cijene početnog janjeta.

Dakako, ostale cijene su takođeporasle poput cijena u restoranima pa sve do građevinskog materijala koji je porastao za čak duplu cijenu.

Izvor: GPM

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.