Matej zvao Splićanku da dođe u Gotik u noći nestanka: Ona je i dalje u Beogradu

Juče je iz srpskog MUP-a procurela informacija da inspektori sa hrvatskim kolegama istražuju šta je nestali Splićanin Matej Periš (27) rekao sestri svog prijatelja u noći nestanka.

Naime, utvrđeno je kako je Matej poslednji telefonski razgovor vodio sa prijateljicom, a policija veruje kako bi njen iskaz mogao biti ključan u rasvetljavanju njegovog nestanka o kojem se još uvek premalo zna, a ušli smo u petnaesti dan potrage.

Večernjem listu potvrđeno je od izvora bliskog istrazi, ali i od Matejevog prijatelja koji je sa njim boravio u Beogradu, da je reč o devojci iz Splita (puni podaci poznati redakciji), sestri njihovog dobrog prijatelja koju će hrvatska policija uskoro opet detaljno da ispita. Prema nezvaničnim informacijama, ona se još uvek nalazi u Beogradu. Taj prijatelj nije bio na novogodišnjem provodu u Beogradu, ali bila je njegova sestra i njen dolazak u Srbiju nije bio povezan sa Matejem i njegovom ekipom.

O Splićanki, čiji identitet nije objavljen zbog tajnosti istrage i poštovanja njene privatnosti, novinari Večernjeg saznali su da je vlasnica kompanije koja se bavi nautičkim turizmom u Podstrani nadomak Splita te da je vlasnica plovila kojim leti za turiste organizuje izlete po Jadranu.

Pohađala je privatnu gimnaziju u Splitu te je studirala u Zagrebu na privatnom fakultetu, navodi list.

Novinari Večernjeg su je kontaktirali, ali neposredno nakon poziva deaktivirala je društvene mreže.

„Uspeli smo stupiti u kontakt sa njenim bliskim rođakom koji se takođe bavi turizmom i sa kojim je svojevremeno poslovno sarađivala. On nam tvrdi da sa njom već neko vreme nije u kontaktu i da su se razišli privatno i poslovno“, piše Večernji.

„Ne bih htio pričati o toj osobi. Nemam njen broj, izbrisao sam ga. Nisam više ni u kakvoj komunikaciji sa njom“, rekao je rođak Splićanke.

Međutim izvor upućen u istragu tvrdi:

„Matej i društvo pre izlaska u Gotik bili su na večeri u jednom restoranu. Na Instagramu su videli da njihova poznanica objavljuje fotografije iz Beograda zbog čega joj se Matej javio porukom i zatim ju je pozvao. To je bilo oko 22 sata, a prepisku tog razgovora poslala je čak pre nekoliko dana i njegovim prijateljima kao dokaz da su to jedine informacije sa kojima ona raspolaže. Koliko je poznato, hteo je da se njegova i njena ekipa zajedno nastave da se druže te da ih ona uputi u noćni život Beograda jer tamo poznaje jako mnogo ljudi i često je odlazila u Srbiju u noćne izlaske“, rekao je izvor Večernjih.

Podsećnja radi, juče je objavljen deo njenog iskaza u kojem stoji kako ju je Matej zvao kasnije iz Gotika, ali da ga nije razumela zbog buke u klubu.

Ako je verovati tim informacija, iz njih proizlazi da su se Matej i ona čuli najmanje dva puta u razdoblju od nekoliko sati.

Prvo iz restorana, a zatim i iz Gotika. Večernji navodi da bliski Matejev prijatelj nije mogao d apotvrdi da ju je on zvao iz Gotika već samo iz restorana, pa je taj deo priče i dalje nejasan.

Za kontekst ove priče važno je naglasiti da se Splićanka nalazila u Beogradu nekoliko dana pre Silvestrova, a na svojim profilima na društvenim mrežama podelila je tada fotografije iz restorana Buddha koji se nalazi u neposrednoj blizini restorana Sava nova.

S druge strane, izvor Večernjih blizak istrazi tvrdi da je ideja bila da prijateljevu sestru uputi o detaljima noćnog života, ali ostaje nepoznato da li se sa njom išao naći u restoranu u kom je ona boravila ranije ili je zatražio neku informaciju pa bi mu ona eventualno prosledila neku lokaciju na koju je trebalo da dođe.

„Ona sigurno zna da li je sa njim trebalo da se nađe ili ju je on možda pitao gde može nešto da obavi, do nečega dođe i slično. Ona je navodno policiji rekla da je Matej koristio opijate pa iz toga proizlazi kako ga je poznavala bolje od njegovih muških prijatelja. Ako mu je ona pomogla da u Beogradu pronađe, na primer, drogu ili se s njim družila neposredno uoči nestanka, sigurno bi mogla imati korisna saznanja“, kaže izvor dodajući kako je nesumnjivo da je Matej sledio određenu trasu.

To ide u prilog tezi da je Matej i te kako znao gde trči i da je trebalo stići do nekog cilja. Trčao je suvislo, a njegovo kretanje preklapa se sa rutom koju Google Maps prikazuje kao najbržu prema restoranu Sava nova.

Čak je pokušao da zaustavi i taksi.

No, nije potvrđeno gde je tačno u noći Matejeva nestanka Splićanka boravila u Beogradu.

„Jednostavno ne verujem da bi Matej sam od sebe skočio u reku. Čini se da je on iz kluba otrčao kako bi se našao s njom ili s nekim s kim ga je ona spojila. Šta se dogodilo dalje i da li je pritom upao u neki problem, ključna je misterija“, navodi sagovornik.

Novinari Večernjeg nisu uspeli da stupe u kontakt sa Splićankom, ali od izvora saznaju da je njenog brata i nju Matej poznavao doslovno ceo život.

„Nikad o njima nije rekao ružnu reč, bili su mu poput porodice“, kaže izvor dodajući kako je reč o ljudima koji su živeli na visokoj nozi i koji su u splitskim kuloarima poznati kao ljubitelji noćnog života i skupocenih provoda. Na tok događanja oko istrage osvrnuo se u petak otac nestalog Mateja, Nenad Periš.

„Ono što nismo videli jer nije bilo kamera, to je sam izlazak iz lokala i ne znamo za taj ulazak u vodu. Taj prostor do kog ga kamere prate dosta je širok, on se nalazi kod restorana Sava nova. Ograđen je visokom ogradom koja ne dopušta da čovek slučajno upadne u vodu. Podignut je kao terasa prema Savi. Ako i pređe preko ograde, ima određenu visinu koja je iznad same obale, odnosno vode. Dosta spretnosti treba da se to preskoči, onda sledi neka kosina koja je mokra. Ali opet, zašto je išao preko ograde, da li se želeo umreti, osvežiti se ili možda uopšte nije prešao preko te ograde, to su sada nagađanja koja se ne mogu utvrditi prema vidljivim činjenicama“.

Izvor: Nova.rs

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.