Zbog siromaštva đaci napuštaju srednju školu

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u školskoj 2019/20. godini srednju školu napustilo 157 đaka, a školske 2017/18. godine taj broj je bio skoro duplo veći i iznosio je 289.

Dječaci u Srpskoj skoro duplo češće prekidaju srednjoškolsko obrazovanje nego djevojčice, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, a stručnjaci tvrde da je glavni razlog teška materijalna situacija u kojoj se nalaze oni i njihove porodice.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u školskoj 2019/20. godini srednju školu napustilo 157 đaka, a školske 2017/18. godine taj broj je bio skoro duplo veći i iznosio je 289.

– Među onima koji su napustili srednju školu u školskoj 2019/20. bilo je 57 djevojčica i 100 dječaka, a dvije godine ranije to je učinilo 289 tinejdžera među kojima je bilo 105 djevojčica i 184 dječaka – pokazalo je istraživanje Zavoda.

Da je ovaj problem prisutan već godinama potvrđuju podaci da je i školske 2015/2016. od diplome srednje škole odustalo 306 učenika. 

Kako je navedeno, najčešći razlog za prekidanje školovanja jeste loš uspjeh u školi, zatim lični i ekonomski razlozi. 

Psiholog Jovana Džever ističe da je napuštanje škole društveni problem na koji utiču razni faktori, a ne samo rodne uloge.

– Na postignuće u školi djece utiče i motivisanost, podsticaj sredine, lične karakteristike i drugi činioci – pojašnjava Dževerova.

Dodaje da tinejdžeri najčešće napuštaju školu kad imaju lošiji uspjeh uz koji je često prisutna nezainteresovanost za obrazovanje, ali i zbog izostanka podrške roditelja zbog njihovih finansijskih problema.

Ovaj problem je, naglašava, više prisutan u ruralnim sredinama.

– Podaci iz prakse pokazuju da je napuštanje škole prisutnije kod djece čiji roditelji ne smatraju obrazovanje bitnim, a loša socioekonomska situacija dodatno otežava finansiranje školovanja – kazala je Dževerova, dodajući da se u tim slučajevima djeca odlučuju da nađu posao kako bi obezbijedili egzistenciju zanemarujući edukaciju.

I Aleksandra Petrić iz Fondacije „Udružene žene“ u Banjaluci smatra da je teška finansijska situacija mnogih u Srpskoj osnovni razlog zašto tinejdžeri prekidaju sa srednjoškolskim obrazovanjem.

– Iako podaci pokazuju da više dječaka napušta srednju školu u odnosu na djevojčice, smatram da glavni razlog za to leži u padu životnog standarda. Žene jesu prioritetno usmjerene na porodicu, dok se od muškaraca očekuje da privređuju i zarađuju za najbliže – kazala je za „Glas“ Petrićeva.

Pojasnila je da su zbog sve teže finansijske situacije u zemlji mnogi roditelji pod pritiskom kako da osiguraju uslove za normalno školovanje djece, što prenose i na najmlađe.

– Zato se srednjoškolci zapošljavaju i prije nego steknu diplomu i napuštaju srednje obrazovanje koje nije obavezno, a koje je sve skuplje – ističe Petrićeva i dodaje da ne govori o visini školarina, već o obezbjeđivanju uslova za normalno pohađanje nastave.

Kako kaže, tinejdžerima bi trebalo obezbijediti udžbenike, odjeću, obuću, hranu, a cijene svakodnevno skaču, naročito posljednje dvije godine zbog pandemije.

– Još ako djeca imaju loš uspjeh, onda ne vide razlog za dalje školovanje. Moraju se boriti za život, a naročito je to slučaj sa onima koji žive u ruralnim područjima, pa moraju dugo da putuju do škole, a na imanju ih čekaju dodatni poslovi nakon nastave – rekla je Petrićeva, dodajući da se tada češće odlučuju za pronalazak posla i pomoć ukućanima.

Izvor: Glas Srpske Foto: Ilustracija

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.