I naši roditelji su u temelju Republike Srpske

Ovo je priča o žrtvi naših roditelja koji su, s punim pravom to govorim, temelj Republike Srpske…Naučili ste nas koliko vrijedi zastava. Na nas je red da prestanemo puštati loše đake da mašu zastavama dok mi vama mašemo preko vibera.“

Roditelji imaju nas četvoro. Ratna i „dejtonska“ djeca.​ Umjesto zvečki slušali smo granate. Ali nije ovo neka priča o tužnom odrastanju, daleko bilo. Ovo je priča o žrtvi naših roditelja koji su, s punim pravom to govorim, temelj Republike Srpske.

Da, baš oni kojima je rat prekinuo najbolje godine, ali nas nikad nisu učili da mrzimo. Baš oni koji su stvarali dok su drugi rušili. Кoji su iz ničega, iz dva gola života stvorili još četiri, pa ih naučili da goli životi i ne vrijede ništa ako se pare množe, a porodice djele, ako se sabira politikanstvo, a oduzima dostojanstvo.

Кoji su vazda imali prazne bankovne račune da bi im sad kuća bila puna sposobnih ruku i fakultetskih diploma. Кoji su nas učili da je knjiga uvijek bolja od puške, ali da se ne plašimo i pred pušku stati ako se brani svoje.

Oni i svi roditelji naše generacije koji su gledali blato rovova da bi mi sad gledali nebo slobode, i izvrtali prazne džepove da bi mi sad imali puno srce. Кoji nisu stigli vidjeti svijet jer su nama gradili zavjet. Voli svoje, poštuj tuđe. Ako ne možeš pomoći, nemoj odmoći. Svuda pođi, kući dođi. I pričaj svojoj djeci ko su im bili preci.

Malo li su dali ovoj zemlji?

Oni i mnogi drugi roditelji koji će se pronaći u ovoj priči. Oni su temelj Republike Srpske.

Hajde da ih zagrlimo i kažemo im „Hvala vam do neba, dali ste nam slobodnu zemlju, a na nas je red da je učinimo zemljom pristojnog života.
Naučili ste nas koliko vrijedi zastava. Na nas je red da prestanemo puštati loše đake da mašu zastavama dok mi vama mašemo preko vibera.“

Srećan Dan Republike Srpske!

Jelena Vujanović, doktorand na Fakultetu političkih nauka u Beogradu

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.