Za identičan CT aparat UKC Banjaluka izdvojio 900 hiljada KM više nego UKC Tuzla

Kada Siemensov CT aparat nabavlja tuzlanski Univerzitetski klinički centar, cijena je – 1,21 milion maraka. Kada identičan aparat, u istoj godini, samo mjesec i po ranije, nabavlja Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, onda je cijena 2,19 miliona KM.

Tako, barem, piše u tenderskoj i pratećoj dokumentaciji koja je u posjedu Istrage i koja dokazuje da je UKC Republike Srpske “višeslojni spiralni aparat za kopjuterizovanu tomografiju sa pripadajućim alatima za obradu slike” platio 900 hiljada maraka više nego UKC Tuzlanskog kantona. U nastavku slijede detalji.

U julu 2020. godine, UKC Tuzla je raspisao tender za nabavku medicinske opreme. U pratećem dokumentu koji se odnosio na tehničke karakteristike opreme koja je tražena, navedeno je da se UKC Tuzla želi nabaviti “višeslojni spiralni aparat za kompjuterizovanu tomografiju od min 128 akvizicijskih slojeva pri jednoj rotaciji od 360 stepeni i dodatnom radnom stanicom za naknadnu obradu i pregled snimaka”.

Dok dokument koji se odnosi na tehničke karakteristike možete ponaći na ovom linku. Na fotografiji ispod je samo prva stranica tog dokumenta iz koje je vidljivo koji je to CT aparat UKC Tuzla želio nabaviti.

Leutar.net Za identičan CT aparat UKC Banjaluka izdvojio 900 hiljada KM više nego UKC Tuzla

Prema navedenim specifikacijama, traženi aparat je najviše odgovarao Siemensovom aparatu “SOMATOM Definition Edge”. Mada ova njemačka kompanija ima registrirano i svoje predstavništvo u BiH, oni odlučuju poslovati preko posrednika. U slučaju UKC Tuzla, posao isporuke Siemensovog CT aparata dobija firma “Tuzla-Farm”.

“Prihvata se preporuka Komisije za provođenje otvorenog postupka javne nabavke medicinske opreme – CT aparata i dva komada digitalnog RTG aparata i ugovor za javnu nabavku CT aparata i dva komada digitalnog RTG aparata će se ponuditi najpovoljnijem ponuđaču “Tuzla-Farm” d.o.o. Tuzla”, navedeno je u Odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača od 31. avgusta ove godine.

U tački II ove odluke je navedeno da je cijena CT aparata – 1,279 miliona maraka bez PDV-a. Na fotografiji ispod možete vidjeti i da je cijena sa PDV-om 1,496 miliona KM.

Leutar.net Za identičan CT aparat UKC Banjaluka izdvojio 900 hiljada KM više nego UKC Tuzla

Sada se vraćamo na UKC Republike Srpske. U martu 2021. godine pokrenut je proces javne nabavke i instalacije “višeslojnog spiralnog aparata za kompjuterizovanu tomografiju sa pripadajućim alatima za obradu slike i injektora za kompjuterizovanu tomografiju za potrebe Zavoda za kliničku radiologiju”. I u ovom su slučaju tehničke karakteristike bile približne Siemensovom uređaju.

Leutar.net Za identičan CT aparat UKC Banjaluka izdvojio 900 hiljada KM više nego UKC Tuzla

Procijenjena vrijednost nabavke bila je 2,2 miliona maraka. Siemens ponovo nije bio direktni učesnik. Najpovoljniju ponudu dala je firma Diamedic d.o.o. Ilidža. U Odluci o dodjeli ugovora iz juna ove godine navedeno je da će ova sarajevska firma banjalučkom UKC-u RS isporučiti spiralni CT aparat za 2,191 miliona maraka.

Leutar.net Za identičan CT aparat UKC Banjaluka izdvojio 900 hiljada KM više nego UKC Tuzla

Zahvaljujući dobro pripremljenoj tenderskoj dokumentaciji, izabran je Siemensov aparat. Identičan onom koji je isporučen UKC-u Tuzla. Samo cijena nije identična. UKC RS je svoj spiralni CT aparat platio 900 hiljada maraka više.

(Istraga.ba)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.