SDA: Koji dio RS će Dodik dati za “treći entitet”

Tvrdnja Milorada Dodika da „Hrvatima treba dati treći entitet i da bez toga nema BiH“, drska je zamjena teza, kojom se dodatno želi produbiti kriza i dobiti podrška radikalnih krugova u hrvatskom narodu za vlastitu antiustavnu politiku. Kada bi nove etničko-teritorijalne podjele u BiH bile moguće – a nisu, Dodika bi se dalo pitati i koji dio teritorije entiteta RS je planirao uključiti u tzv. treći entitet, ističu u saopćenju iz SDA.

“Licemjerno je da „velikodušna“ ponuda o „trećem entitetu“ Hrvatima stiže iz RS, iz kojeg su, zajedno s Bošnjacima, etnički očišćeni i gdje ni 25 godina nakon rata ne mogu da ostvare osnovna ljudska i ustavna prava. Umjesto nesuvislih tvrdnji o potrebi formiranja trećeg entiteta, vlasti u entitetu RS, koje su pod punom Dodikovom kontrolom, trebalo bi da omoguće osnovna prava pripadnicima bošnjačkog i hrvatskog naroda, a prije svega zastupljenost u institucijama u skladu s Ustavom”, naveli su iz SDA.

U Republici Srpskoj prema popisu iz 2013. godine živi 14 posto Bošnjaka i 2,5 posto Hrvata, ali oni ni izbliza u entitetskim institucijama nisu zastupljeni u skladu s tim brojevima ili popisom iz 1991. godine, što je pravo koje im po Ustavu pripada, podsjeća SDA.

“Primjera je mnogo, a najdrastičniji su u MUP RS-a i javni servis RTRS, gdje se pripadnici drugih naroda mogu nabrojati na prste jedne ruke. Zato je vrhunski Dodikov cinizam da „brine“ o pravima Hrvata u Federaciji BiH, gdje su zastupljeni više nego ih po popisu ima, a da istovremeno vlasti pod njegovom kontrolom provode diskriminaciju i svojevrsni aparthejd nad Bošnjacima i Hrvatima u entitetu RS”, kažu iz SDA.

Iz ove stranke dodaju kako neće biti novih etničko-teritorijalnih podjela unutar osne i Hercegovine, kao ni secesije, jednostranog vraćanja nadležnosti države na entitete, formiranja parainstitucija…

“Takva politika bespotrebno stvara tenzije, usporava ekonomski razvoj BiH, tjera mlade ljude iz zemlje i iscprljuje sve građane, bez obzira kojem narodu pripadaju i u kojem dijelu BiH žive. Stoga je krajnje vrijeme da Dodik u tome bude zaustavljen djelovanjem pravosudnih institucija BiH i sankcijama međunarodne zajednice”, zaključuju u saopćenju SDA.

N1 BiH

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.