Zagreb: Dodik u Dnevniku HRT-a traži treći entitet BiH

Dodik je mišljenja da bez trećeg entiteta (hrvatskog) nema nikakve Bosne i Hercegovine.

BiH je maligno oboljela. Ona nema šanse uspjeti“, kazao je u Dnevniku HRT-u član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je rekao da ne želi da se pridruži mnogim iluzionistima koji pokušavaju održati tu neku imaginarnu priču o BiH.

„Ona je imala šansu poštujući prije svega konstitutivne narode – to su Srbi, Hrvati i Bošnjaci – i njihova prava da se izraze na nivou BiH. To se već 20 godina ruši. I tako je BiH maligno oboljela. Ona nema šanse uspjeti. Pogotovo kada u ovom trenutku vidite da imate dva naroda koja izražavaju nezadovoljstvo trenutnim stanjem u BiH, to su Srbi, mi, i Hrvati, koji su s pravom ljuti na ovakav sistem u kojem se preglasavaju“, kazao je Dodik.

On smatra da treba dozvoliti Hrvatima da izaberu svoga autentičnog predstavnika.

„Ja se zalažem za takvu politiku, i to bi moglo dati nekakvu šansu BiH. Ovako, nema šanse“, poručio je.

Upitan koliko je vjerovatno da se do proljeća donese novi izborni zakon, Dodik je odgovorio kako misli da to nije moguće.

– To radimo od 2011. godine. Pa sad, ako netko zaista u sebi ima toliko optimizma da misli da je moguće, evo ja ću biti realist, mislim da nije moguće, rekao je Dodik.

– Muslimani su sebe zarobili u tvrdnji kako to znači, ako se da pravo da Hrvati izabiru svoga, hrvatskog predstavnika u Predsjedništvo, da to znači treći entitet, a oni su navodno protiv trećeg entiteta. A ja opet mislim da bez trećeg entiteta nema nikakve Bosne i Hercegovine. Ja mislim da bi to bilo fer. I sve se može dogovoriti. Ali Muslimani imaju namjeru da preglasaju, i to Bakir Izetbegović otvoreno govori kada kaže, ne samo u Predsjedništvu, sad i u Domu naroda, to znači da ih nema kao političkog naroda, zaključio je Dodik u Dnevniku HRT-a.

(BN) 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.