Stranci odustali, ništa od izmjene Izbornog zakona

palmer

Blokirane institucije, prekid pregovora o izmjenama Izbornog zakona i povlačenje međunarodnih medijatora. To je politička bilanca druge polovine godine u Bosni i Hercegovini. Hoće li i kada Metju Palmer i Angelina Ajhorst ponovo dolaziti – još nije poznato. Ne zna se ni hoće li opšti izbori naredne godine u Bosni i Hercegovini biti održani i po kojim pravilima.

„Ništa nije dogovoreno dok sve ne dogovorimo“, izjavio je početkom decembra Bakir Izetbegović. SDA se nedugo potom povukla iz pregovora, a isto su učinile i SDP i DF.

Lideri svih stranaka, vladajućih i opozicionih saglasni su da su se od početnih pozicija odmakli tek pedalj. Jasno je da od izmjena Izbornog zakona ove godine nema ništa, a neizvjesno je i da li će se išta mijenjati do 31. januara.

Taj rok, iako je standard da se Izborni zakon u izbornoj godini ne dira, odredili su međunarodni posrednici. 

„Jer će trebati vrijeme, i Centralnoj izbornoj komisiji da prilagodi sve provedbene akte koje mora uraditi, na primjer kad je izbor člana Predsjedništva. To iziskuje i određeni rok, moraju se objaviti i u Službenom listu, tako da bi oni spremni bili da početkom maja donesu odluku o raspisivanju izbora za 2. oktobar“, pojašnjava Vehid Šehić iz Koalicije „Pod Lupom“. 

Palmer i Ajhorst – predstavnici SAD-a i Evropske unije, koji su bh. lidere i okupili za isti sto, uoči najavljenog dolaska na posljednju rundu razgovora u ovoj godini, posjetu su otkazali uz obrazloženje da dalji razgovori ne bi urodili plodom. Dan nakon što su stranci odustali, iz pregovora se povuklo nekoliko političkih partija. 

„Ako neće da razgovaraju sa svim političkim predstavnicima konstitutivnih naroda, ni da otvore dijalog, onda je jasno da je to najveća blokada države. Mi smo zato iz HDZ-a BiH za otvoren dijalog“, kaže potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara. 

„Mislim da je besmisleno u situaciji kada ne funkcionira ni Parlament da razgovaramo o izbornoj reformi. Ne mislim da je kasno. Može se još uvijek do maja, do raspisivanja izbora. Do maja je to potrebno uraditi“, ističe Alma Čolo, poslanik u PD PSBiH (SDA). 

A opozicija, nakon gotovo tri mjeseca sastančenja, ima obrazloženje zašto su se pregovori završili fijaskom. Kažu, zahvaljujući „kafanskoj politici“. 

„Vaninstitucionalno djelovanje je došlo na naplatu, i ovdje moramo povući crvenu liniju. Vidjećemo da li će se pregovarači Evropske unije, prevashodno gospođa Ajhorsti gospodin Palmer vratiti sa novom strategijom“, izjavila je predsjednica GO Naše stranke Sabina Ćudić.

Ako se uopšte i vrate. Iz Ambasade SAD-a poručuju da termina novog dolaska za sada nema.

Izvor: BHRT

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.