Počinje gradnja tri elektrane na Bistrici kod Foče

U Foči je danas u prisustvu predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, više ministara i predstavnika Ambasade Kine u BiH, ozvaničen početak radova na izgradnji energetskog sistema Hidroelektrane Bistrica, koji će se sastojati od tri stepenasto raspoređene elektrane B1, B2a i B3.

Hidroelektane se grade u donjem toku rijeke Bistrice, uz magistralni put Foča-Sarajevo, a svaka će se sastojati od brane, dovodnog tunela, cjevovoda i mašinske zgrade.

Ukupna instalisana snaga ovog sistema je 39 megavata sa ukupnom godišnjom proizvodnjom 152 gigavat časa električne energije.

Cijena izvedbenog ugovora je 103 miliona evra, a investitori su preduzeće Hidroelektrane Bistrica i preduzeće Hidroelektrane na Drini, koje je većinski vlasnik.

Novčanu podršku pružiće i “Elektroprivreda Republike Srpske”.

Izvođač radova je Kineska nacionalna aerotehnološka korporacija za međunarodni inženjering – AVIK.

Na svečanosti je istaknuto da je početkom gradnje HE Bistrica otvoreno još jedno poglavlje izgradnje velikih energetskih objekata koji će u budućnosti doprinijeti poboljšanom snabdijevanju električnom energijom i dati doprinos rastu BDP-a u Republici Srpskoj.

Predviđeno je da sve tri hidroelektrane na rijeci Bistrici kod Foče na mreži budu najkasnije za četiri godine.

(Srna  Foto:Srna)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.